Compania aeriana irlandeza Aer Lingus va fi partiala privatizata in luna septembrie prin cotarea paralela a actiunilor sale pe bursele din Londra si Dublin, au anuntat luni in comun compania aeriana de stat si Ministerul irlandez al Transporturilor, informeaza Rompres.

Pretul pentru o actiune Aer Lingus va fi dezvaluit in cursul celei de a doua saptamani a lunii septembrie, iar ministrul irlandez de Finante, Brian Cowen, va pastra o participatie minoritara, dar cu drept de control, de 25,1 la suta din capitalul Aer Lingus la debutul operatiuni de cotare la bursa, programata pentru sfarsitul lunii septembrie, se arata in comunicatul oficial.

Potrivit analistilor, pachetul de actiuni Aer Lingus ce urmeaza sa fie scos la bursa ar putea valora undeva intre 700 milioane si un miliard de euro. Comunicatul oficial subliniaza ca fondurile rezultate din operatiunea de privatizare vor fi alocate pentru achizitionarea de noi avioane si pentru fondul de pensii al societatii.

Singura conditie pentru a putea achizitiona actiuni Aer Lingus la bursele din Londra si Dublin va fi acea de a aloca o suma de minim 10.000 de euro. in plus, o parte din actiunile societatii vor fi plasate si pe pietele din SUA, fiind destinate investitorilor institutionali.

La data de 21 martie 2006 prim ministrul irlandez, Bertie Ahern, a afirmat in fata parlamentului de la Dublin ca Aer Lingus are nevoie de doua miliarde de euro pentru a-si asigura viitorul. in schimb, sindicatele s-au aratat reticente fata de aceasta idee in special de teama ca aceasta privatizare sa nu afecteze fondurile de pensii ale societatii.

Cu o flota de 35 de aparate, Aer Lingus acopera in prezent 11 destinati spre Marea Britanie, 57 spre Europa, noua spre SUA si o destinatie spre Emiratele Arabe Unite.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si