Planurile Rusiei de a cumpara noi rachete balistice intercontinentale sunt "ingrijoratoare" si pot prevesti o revenire la ostilitatile internationale din timpul Razboiului Rece, a declarat secretarul de Stat american John Kerry, conform CNBC.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat marti, la un targ de armament, suplimentarea arsenalului nuclear cu 40 de rachete balistice intercontinentale care vor fi capabile sa strapunga "chiar si cele mai avansate sisteme de aparare antiracheta", a spus el, o referire transparenta la scutul american din Europa, in cadrul caruia Romania gazduieste unele elemente la Deveselu (sud). Kerry si alti lideri occidentali si-au exprimat consternarea fata de anuntul lui Putin, anunta Mediafax.

"Nimeni nu ar trebui sa asculte acest fel de anunt din partea liderului unei tari puternice si sa nu fie ingrijorat de implicatiile pe care le are", a declarat marti Kerry, intr-o teleconferinta. "Desigur ca ma ingrijoreaza. Avem Acordul START (intre Statele Unite si Rusia privind reducerea armelor nucleare) si incercam sa ne indreptam in directia opusa", a reprosat el.

1. Credeti ca a inceput un nou Razboi Rece?


Din anii '90 incoace a existat o "cooperare enorma" in distrugerea armelor nucleare care au fost stationate in foste teritorii sovietice, a apreciat seful diplomatiei americane. "Nimeni nu vrea sa ne vada facand pasi inapoi, nimeni nu vrea, cred eu, sa se intoarca la o situatie de Razboi Rece", a subliniat Kerry.

Razboiul Rece a marcat o lunga perioada de tensiuni intre Rusia si Occident, aproximativ de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial si pana in 1991, cand fosta Uniune Sovietica a implodat si s-a destramat. "Rece" se refera la faptul ca ostilitatile au mers de la propaganda la amenintari si spionaj, fara sa ajunga la un razboi deschis. Relatiile dintre Rusia si Occident s-au "dezghetat" la inceputul anilor '90, cand presedintele de atunci, Mihail Gorbaciov, a introdus politica deschiderii in relatiile cu Vestul cunoscuta sub numele de "glasnost".

Insa, de cand a venit Putin la putere, in 2000, relatiile s-au deteriorat. Ele au ajuns la cel mai scazut nivel anul trecut, dupa ce Rusiei i-au fost impuse sanctiuni in urma anexarii peninsulei ucrainene Crimeea si din cauza rolului Moscovei in razboiul din estul Ucrainei, in pofida faptului ca rusii dezmint ca ar fi implicati in conflict. Informatia ca Rusia intentioneaza, acum, sa cumpere rachete balistice intercontinentale este considerata un raspuns direct la informatii potrivit carora Statele Unite doresc sa depoziteze echipament militar, inclusiv tancuri si sisteme de artilerie, in toate statele est-europene care sunt membre NATO.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a subliniat ca declaratia lui Putin este unul dintre motivele pentru care alianta militara occidentala isi consolideaza masurile de descurajare. Kerry, la randul sau, afirma ca anuntul "ar putea fi o gesticulare in sensul unor negocieri, din cauza ingrijorarilor (ruse) fata de miscarile militare pe care le efectueaza NATO".

In contextul intensificarii violentelor in estul Ucrainei, in ultimele saptamani - ceea ce releva fragilitatea armistitiului dintre Rusia si Ucraina cunoscut si sub numele de "acordul de la Minsk" - Kerry a avertizat ca Rusiei i-ar putea fi impuse noi sanctiuni. "In lipsa reducerii (nivelului) ostilitatilor si unor progrese in implementarea (acordului de la Minsk), (statele) UE vor fi unite, cu siguranta, in prelungirea actualului nivel al sanctiunilor, iar daca (vor fi adoptate sau nu) sanctiuni suplimentare depinde de ceea ce se intampla pe teren", a avertizat seful diplomatiei americane..
"Daca presedintele Putin continua sa joace un joc dublu si continua sa le permita separatistilor (prorusi din estul Ucrainei) sa impinga inainte, atunci evident ca avem o provocare foarte diferita in fata noastra", a subliniat John Kerry.

Sursa foto: Presedintia Rusiei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri