O companie din Los Angeles a lansat un sistem inovator prin intermediul caruia peretii unei structuri se pot imbina in mai putin de 10 minute.

Compania Bot Laboratory a dezvoltat proiectul “S-Wall”, care presupune pereti realizati prin intermediul unei imprimante 3D in circa 18 ore si ajung sa masoare circa 3 metri inaltime, fiind realizati dintr-un anumit tip de plastic.
“Tehnologia de imprimare tri-dimensionala (3D) va avea un impact urias in arhitectura tuturor cladirilor in viitor. Cel mai mare avantaj al sistemului prin intermediul caruia obiectele se vor uni este acela ca oamenii care lucreaza in domeniu se vor ocupa in principal de asamblare, lucru care este mult mai eficient decat constructia in sine”, a declarat Zachary Scoch, fondatorul companiei americane.

Prin intermediul acestei tehnologii nu vor exista diferente intre pereti, podea sau acoperis. Mai mult, pentru ca acoperisurile S-Wall sunt goale pe dinauntru suporta fara probleme legarea la diferite circuite, fie de curent electric, fie la reteaua de canalizare sau alte utilitati.

Imprimarea tri-dimensionala, o tehnologie de viitor

Imprimarea 3D a inceput inca din urma cu un an sa devina o tehnologie tot mai in voga in randul companiilor de constructii. O companie din China a reusit sa finalizeze in primavara acestui an, cu succes, constructia unei locuinte cu patru niveluri si parter si o vila de 1.100 metri patrati cu ajutorul unei imprimante 3D gigant.

Compania WinSun sustine ca a demarat in primavara anului trecut constructia a 10 case pe care a reusit sa le finalizeze in numai 24 de ore, utilizand o imprimanta 3D care foloseste diferite tipuri de materiale pentru constructii, insa acum compania si-a demonstrat eficienta tehnologica prin dezvoltarea proiectului unei vile de 1.100 de metri patrati, cu elemente decorative la interior. Pentru dezvoltarea proiectului, WinSun lucreaza la imbunatatirea tehnologiei de peste 10 ani. Compania a folosit o imprimanta care masoara 6,6 metri inaltime, 10 metri latime si circa 40 de metri lungime. Partile structurale ale imprimantei au fost asamblate pe locul dezvoltarii viitorului spatiu de lucru.

Utilizarea unei imprimante 3D scade cu pana la 80% costul cu mana de lucru

Din estimarile specialistilor, utilizarea unei astfel de imprimante gigant folosita in constructii, salveaza intre 30 si 60% din costul materialelor risipite, intre 50 si 70% o reducere a costului de productie si intre 50 si 80% o reducere a costului cu mana de lucru. Cu totul, costul total al proiectului se ridica la circa 160.000 de dolari.

Acesta se pare ca este viitorul in domeniul constructiilor. Practic prin utilizarea de materiale reciclate, viitoarele cladiri construite prin intermediul primantelor 3D vor scadea drastic consumul de materiale de constructii, ceea ce va face ca atat mediul sa fie protejat, dar si costul efectiv sa fie mult mai accesibil.

Sursa foto: nicolecaldwell.me via CGR.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri