Tariful apelurilor telefonice efectuate de pe un telefon fix spre un telefon mobil ar urma sa scada in curand in Germania, Organismul de reglementare a serviciilor de telecomunicatii si posta (RegTP) anuntand miercuri ca va incepe sa controleze costurile de terminare a apelurilor, informeaza Rompres.

Presedintele RegTP, Matthias Kurth, a anuntat ca institutia sa va incepe sa controleze cu atentie costurile de terminare a apelurilor, adica tarifele percepute de operatori pentru receptia unui apel in reteaua proprie. Aceste tarife sunt responsabile pentru costurile sensibil mai mari ale apelurilor efectuate de pe un telefon fix spre un telefon mobil, precum si pentru apelurile efectuate intre diferite retele de telefonie mobila, reprezentand o sursa considerabila de profit pentru operatori.

Matthias Kurth a precizat ca RegTP va analiza tarifele practicate de primii patru operatori de telefonie mobila din Germania (T-Mobile (Deutsche Telekom), O2, E-Plus (KPN) si Vodafone) luand in calcul criteriul "eficientei costurilor". Decizia de control a fost luata dupa ce negocierile cu operatorii pentru o armonizare voluntara a tarifelor lor au esuat.

Reglementarea costurile de terminare a apelurilor se inscrie in cadrul strategiei organismelor comunitare de reducere a tarifelor pentru serviciile de telecomunicatii, masuri similare fiind deja aplicate in mai multe tari europene. Astfel, in Franta, Acep (Autoritatea de reglementare competenta) a anuntat in luna iulie o noua reducere a costurile de terminare a apelurilor in 2007, masura urmand sa se traduca printr-o ieftinire cu 12 procente a costurilor apelurilor fix-mobil.