Aproape 300.000 de emigranti polonezi au ajuns in Marea Britanie dupa integrarea Poloniei in Uniunea Europeana in mai 2004, multe biblioteci londoneze fiind dotate de acum cu o sectie de limba poloneza, informeaza Rompres. Marea Britanie a fost una din cele trei tari, pe langa Suedia si Irlanda, care au deschis granitele imediat dupa integrarea din mai 2004 pentru muncitorii din cele 10 tari.

Multi polonezi practica slujbe pe care din ce in ce mai multi britanicii le refuza, adica procesarea carnii de peste sau alte animale, ingrijirea altor persoane, catering si agricultura. in timp ce somajul in Marea Britanie a crescut de la 4,8 procente in ianuarie in anului 2004 la 5,5 procente in luna iunie 2006, Confederatia Industriei Britanice nu coreleaza acest fapt cu afluxul de emigranti. Aproximativ 97 la suta dintre emigranti lucreaza cu norma intreaga, acoperind golurile de muncitori calificati de pe piata.

O inflatie mai redusa inseamna rate ale dobanzii mai mici. Un raport al agentiei de consultanta Ernst and Young Item Club a sugerat ca fara imigranti costurile privind imprumuturile ar fi fost cu un procent mai mari. in acest fel s-a contribuit la consolidarea stabilitatii economice.

In angajarea de lucratori din tarile care au aderat, numeroase afaceri au intrevazut o serie de oportunitati lucrative. O explicatie oferita pentru intarirea pietei imobiliare a fost cererea de locuinte pentru muncitorii est-europeni, in timp ce magazinele de preparate culinare, internet-cafe-urile si agentiile de transfer de bani au actionat in vederea satisfacerii noilor nevoi.

Examinand economia Marii Britanii ca intreg, The Observer releva faptul ca in conditiile in care a existat o rata inalta a cresterii economice, somaj redus si rate scazute ale dobanzii, sosirea polonezilor, cehilor si a altor imigranti din tarile care au adera recent la UE reprezinta un beneficiu fara echivoc, care a ajutat la umplerea lacunelor privind calificarile, stimuland productivitatea si creand noi platitori de impozite.

A inchide usa bulgarilor si romanilor nu va fi de niciun ajutor, in timp ce asigurarea unei pregatiri si educatii mai bune pentru britanici va fi utila, conchide The Observer. Autoritatile britanice estimau in urma cu ceva timp ca anual aproximativ 25.000 de persoane din noile state membre ar fi urmat sa vina sa munceasca in Marea Britanie. Cele mai recente estimari indica insa numarul acestora intre 500.000 si 600.000, majoritatea polonezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri