Industria britanica a serviciilor financiare asigura aproximativ 1,4 milioane de locuri de munca si atrage cele mai multe investitii straine directe comparativ cu alte natiuni bogate, se arata intr-un raport al S&P.

Retragerea din UE a Marii Britanii ar reduce investitiile straine directe, in special in domeniul serviciilor financiare, si ar mari costul afacerilor.

"Acest trend s-ar putea accelera daca Regatul Unit ar fi in afara spatiului de comert liber al UE sau ar fi ingradita circulatia fortei de munca", potrivit analistilor Frank Gill din Madrid.

Citeste si:

Acestia considera ca grupurile bancare straine ar putea sa isi transfere unele operatiuni de trading din Londra.
Deutsche Bank a anuntat in luna mai ca studiaza impactul unei iesiri a Marii Britanii din UE asupra afacerilor bancii, printre optiuni fiind si transferarea unor activitati in Germania.

Premierul David Cameron, al carui Partid Conservator a obtinut majoritatea in alegerile din 7 mai, a promis ca va organiza un referendum referitor la apartenenta tarii la UE pana la sfarsitul anului 2017.

Aproape jumatate din exporturile Marii Britanii de bunuri si servicii sunt destinate Uniunii Europene, anul trecut fiind in valoare de 227 de miliarde de lire sterline (359 miliarde dolari), iar companiile straine cu operatiuni pe piata britanica au acces la piata europeana cu 500 de milioane de locuitori, din 28 de tari.