Polonia, tara afectata de migrarea fortei de munca spre Occident, a decis sa liberalizeze accesul pe piata sa a muncitorilor sezonierilor din fosta URSS si Turcia, a anuntat Ministerul Muncii, informeaza NewsIn. in virtutea unei decizii a ministrului Anna Kalata, cetatenii rusi, belarusi si ucraineni nu vor mai trebui sa solicite permis de munca pentru slujbe sezoniere in agricultura de o durata maxima de trei luni. De aceeasi masura vor beneficia si turcii rezidenti in Polonia de cel putin cinci ani si care muncesc legal de cel putin patru ani.

Polonia a renuntat la obligativitatea permisului de munca si pentru un anumit numar de profesii. Astfel, profesorii de limbi straine, directorii de intreprinderi, corespondentii de presa, cercetatorii si persoanele delegate in aceasta tara de catre angajatorul lor.

"Agricultorii au semnalat o lipsa a mainii de lucru, in special pentru muncile sezoniere", a explicat ministrul intr-un comunicat. Aceste masuri ar trebui, de asemenea, sa permita limitarea muncii la negru, crede ministerul.

De la intrarea in Uniunea Europeana, in 2004, si patrunderea pe anumite piete ale muncii, Polonia s-a confruntat cu un exod al propriei fortei de munca. Sute de mii de polonezi au plecat in Occident in cautarea unui loc de munca mai bine platit.