"O banca islamica nu poate acorda credite, ea incredinteaza banii pe baza acordurilor speciale de la Morabaha, un contract prin care un client care doreste sa cumpere ceva solicita bancii sa faca achizitia respectiva, platind pretul respectiv la care se adauga o dobanda rezonabila", a anuntat vicepresedintele bancii rusesti, potrivit NewsIn.

Acesta da asigurari ca respectarea regulilor islamice nu reprezinta un impediment pentru a putea sa lucreze cu banca din Dubai, mentionand faptul ca "fiecare banca are particularitatile ei, cand trebuie sa acorde un credit". Creditul acordat bancii rusesti Globex, a 19-a banca din Rusia, conform clasamentului publicatiei ruse "Profil", este pentru o perioada de un an.

Globex este prima banca din Rusia care accepta astfel de reguli, in timp ce cateva banci occidentale, in special din Franta, au invatat cum sa se conformeze principiilor islamice, facand oferte care sa fie in acord cu principiile Coranului.

Finantele, in tarile musulmane, se supun unor principii majore: este interzisa remuneratia sub forma de dobanda, care este asimilata uzurii; orice tranzactie trebuie sa se bazeze pe active palpabile, iar anumite sectoare sunt interzise (jocuri, armament, alcool, tranzactii cu carne de porc, pornografie).

Conform datelor agentiei Standard and Poor's, averea bancilor islamice se cifreaza undeva intre doua sute si patru sute de miliarde de dolari.