Agentia de evaluare Standard and Poor's a avertizat ca ar putea scadea ratingurile Romaniei, Bulgariei, Serbiei, Macedoniei si Albaniei daca sistemele bancare ale acestor tari vor fi afectate de problemele economice ale Greciei, informeaza Reuters.

Banci elene detin "filiale importante in sistemele" bancare ale statelor sud-est europene, iar temerea este ca o iesire a Greciei din zona euro, cu un faliment bancar, ar genera efecte-domino asupra subsidiarelor. O interventie a guvernelor statelor respective pentru salvarea bancilor ar afecta sistemele financiare nationale si perspectivele de crestere economica pe termen lung, dat fiind ca bancile vor limita creditarea in efortul de a se mentine pe linia de plutire, scrie Mediafax.

"Nu excludem posibilitatea unei interventii a guvernelor (statelor sud-est europene - n.red.) pentru sustinerea bancilor. Daca sustinerea va slabi substantial sistemele fiscale si balanta datoriilor nationale, acest lucru va avea un impact negativ asupra ratingurilor noastre suverane", anunta agentia S&P. Compania elena Alpha Bank are subsidiare in Romania, Bulgaria, Serbia, Albania si Macedonia. Eurobank Ergasias si Piraeus Bank au filiale in Romania si Bulgaria, prima fiind si in Serbia.

S&P a atras atentia ca bancile elene care au probleme ar putea, in efortul de supravietuire, sa mizeze pe activele filialelor din alte tari care au cele mai bune performante, iar interventiile bancilor centrale ar putea fi ineficiente in blocarea transferurilor depozitelor. Ratingul S&P pentru Romania este BBB- stabil, pentru Bulgaria este BB+, cel al Macedoniei este BB- stabil, al Albaniei B pozitiv, iar al Serbiei este BB- cu perspective negative. Potrivit estimarilor S&P, cotele de piata ale subsidiarelor bancare elene se incadreaza intre 15% din activele totale in Romania, Serbia si peste 20% in Bulgaria si Macedonia.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri