Dupa una dintre perioadele cele mai active de vanzari masive de titei din ultima vreme, atat indicele de titei WTI, cat si Brent au ramas in marje neschimbate timp de doua luni. Asta, pentru ca in vreme ce alte piete financiare au fost preocupate de viitorul Greciei in Zona Euro si impactul ei asupra pietelor, un calm straniu s-a lasat peste piata petrolului, apreciaza Ole Hansen, head of commodity strategy, Saxo Bank.

Grecia, pana la urma, va ramane un subiect in dezbatere multa vreme, chiar daca vom asista la o solutie pe termen scurt, mai ales ca nu pare sa fie dispusa sa plateasca vreun cent din datorie. Vorbim, practic, de o tara care nu este dornica si pare incapabila sa implemeneteze vreo reforma dar care, pe de alta parte, sustine ca are nevoie de o reducere a datoriei. Saxo Bank estimeaza inca ca pe termen lung si mediu, Grecia va avea un impact egal cu zero pe pietele financiare si in raport cu veniturile pe asseturi.

In acelasi timp, dupa ce a recuperat de la valoarea scazuta de 42$ din luna martie, indicele WTI a ajuns in zona de 60$ per baril. Media de pret in tranzactionarile din ultimele 40 de zile a fost de 59.65$ per baril si la acest nivel a si fost tranzactionat in aproape toata aceasta perioada.

"Un comportament asemanator a mai fost vazut, dar sa fim sinceri: sa vedem asa ceva dupa o lunga perioada de miscari extreme de pret a fost cel putin suprinzator", spune Ole Hansen, head of commodity strategy, Saxo Bank.

Sursa: Saxo Bank

In noiembrie trecut, OPEC a renuntat sa mai intervina in pret, concentrandu-se pe recastigarea cotei de piata globala pe care a pierdut-o din 2003 incoace, cand pretul a inceput sa cada. Actiunea a fost coordonata si ceruta pentru a contracara productia din Statele Unite care a cunoscut un impuls deosebit in ultimul deceniu prin noua, dar costisitoarea tehnologie de fracking.

La un an distanta de la varful de pret, OPEC a reusit sa creasca productia peste tinta propusa, fara sa afecteze pretul. Asta s-a putut realiza si datorita blocarii relative a productiei din Statele Unite si a faptului ca a crescut si cererea, dupa un 2014 foarte slab, arata Ole Hansen.

"In acest moment, pare ca s-a stabilit un echilibru intre stocurile OPEC, cererea globala si scaderea stocurilor din Statele Unite. In ultimele doua luni, stocurile cu preturi negative venite din partea OPEC au fost contracarate de reducerea inventarului American de titei, ceea ce a permis indicelui WTI sa ramana stabil. In vreme ce ne asteptam ca productia Statele Unite sa mai scada de la ceea ce putem numi niveluri record, avantajul acestei situatii ar putea fi limitat, intrucat preturile mai mari ar putea incuraja America sa produca mai mult", mai spune managerul Saxo Bank, intr-un editorial.

In opinia sa, indicele Brent a fost de asemenea calm, dar ne putem astepta la surprize pentru ca pragul Brent este mai reactiv la variatiile de stocuri, acum ca mai multe state membre OPEC au crescut productia. Drept rezultat, avem un premium contractat peste WTI de doar $3.5/barilul, iar spreadul dintre contractile futures contractate pe o luna si cele pe luna viitoare sunt cele mai mari pe Brent, din aceasta perioada.

Sursa: Saxo Bank

"Potentialul de crestere a pretului titeiului arata ca productia din Statele Unite a inceput, in sfarsit, sa mai domoleasca ritmul, in timp ce singurul risc de scadere ar fi o intelegere cu Iranul privind programul nuclear. Reactia pietei la ambele situatii nu pare sa depaseasca marja a 5 dolari pe baril in pret. Pe masura ce vom intra in trimestrul al III-lea, riscul unei scaderi va creste, pentru ca vor aparea cererile sezoniere de titei, in timp ce rafinariile din Statele Unite, Asia si Orientul Mijlociu vor incepe sa reduca productia", arata Hansen.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri