Jim Rogers

Jim Rogers

Jim Rogers, celebrul investitor care a fondat alaturi de George Soros fondul Quantum si autorul popularei carti de investitii "Investment Biker", spune ca Grecia este un spectacol secundar acum, dar ameninta sa devina unul principal din cauza politicienilor, care continua sa faca greseala dupa greseala.

"Cel mai bine pentru Grecia acum este sa isi declare falimentul, sa ramana in zona euro si sa o ia de la zero. Nu vor fi niciodata in stare sa isi plateasca datoriile. Am avut state, orase si districte care au intrat in faliment, dar nu au parasit Statele Unite. S-au reorganizat si au luat-o de la inceput", spune Rogers.

Daca Grecia falimenteaza si ramane in zona euro, vom avea o drama, dar vom trece peste. Daca Grecia iese din euro, drama se va transforma in spectacolul principal.

Totodata, Rogers avertizeaza asupra faptului ca, desi se vorbeste despre austeritate, datoriile multor state au continuat sa creasca. In 2009-2010 a aparut problema datoriilor, insa acum acestea sunt mult mai ridicate decat atunci.

George Soros

George Soros

Renumitul speculator George Soros avertiza inca din martie ca situatia Greciei este un joc in care ambele parti vor pierde si ca este posibil ca statul elen sa paraseasca zona euro.

"Grecia este o problema cronica de ceva vreme pentru ca a fost gestionata gresit de toate partile inca de la inceput", avertiza speculatorul in varsta de 84 de ani, care a devenit faimos dupa ce "a atacat" lira sterlina, ducand astfel la prabusirea Bancii Angliei.

Warren Buffett

Warren Buffett

Miliardarul Warren Buffett, renumit pentru investitiile sale bazate pe criteriul valorii, declara recent ca o iesire a Greciei din zona euro nu ar fi "un lucru asa de grav pentru euro". Moneda europeana ar putea avea mai mult de castigat de pe urma unui Grexit.

"Ar putea fi un lucru bun din mai multe perspective, daca fiecare va invata ca regulile inseamna ceva. Daca se va intampla ca Grecia sa iasa, ar putea sa nu fie un lucru asa rau pentru euro", a spus Buffett pentru CNBC.

Sursa foto: Mediafax

Mohamed El-Erian

Mohamed El-Erian

Mohamed El-Erian, fostul CEO al PIMCO, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii, sustine ca, dupa ultimele evenimente, Grecia are o sansa de numai 15% sa ramana in zona euro. El a declarat pentru Bloomberg ca, cel mai probabil, Guvernul de la Atena va fi fosrtat sa renunte la moneda unica in saptamanile ce vor urma.

"Vedem acum ceea ce economistii numesc o oprire brusca, cand sistemul de plati cedeaza", spune El-Erian, care avertizeaza ca urmeaza o contractie economica masiva, tulburari sociale si, in aceste conditii, va fi foarte dificil pentru Grecia sa ramana in zona euro.

Sursa foto: Wikipedia

Sursa foto: Grexit, Shutterstock