Potrivit publicatiei Ekathimerini, circa 15.000 de oameni sunt in Piata Syntagma din Atena pentru a exprima sustinere fata de Guvernul premierului de extrema-stanga Alexis Tsipras.

Alte 5.000 de persoane s-au adunat in centrul orasului Salonic, situat in nordul Greciei, pentru a denunta masurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles - format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Manifestantii sustin respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internationali, pe care ii acuza de "santaj".

"Vietile noastre nu apartin creditorilor!" - se poate citi pe pancartele manifestantilor.

Liderii europeni le-au cerut grecilor sa voteze in favoarea masurilor de austeritate, avertizand ca un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro.

Intrebarea care va fi adresata la referendumul programat duminica este urmatoarea: "Ar trebui acceptata propunerea formulata catre Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeana, de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International?"

Prima casuta pe buletinul de referendum va fi "nu", iar a doua "da".

Citeste si:

Creditorii internationali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislatiei muncii si reducerea deficitului bugetar.
Grecia va intra in incapacitate de plati, la 1 iulie, prin neachitarea unei transe de 1,6 miliarde de euro catre FMI.

Tsipras ii indeamna pe greci sa voteze "nu" la referendumul de duminica si ameninta cu demisia

Referendumul de duminica are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii sai si nu iesirea din zona euro, a declarat luni Alexis Tsipras, transmitandu-le grecilor ca daca se pronunta pentru austeritate sa nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici, relateaza Reuters, citat de agentia Mediafax.

Intr-o declaratie pentru televiziunea de stat, premierul grec si-a indemnat compatriotii sa voteze masiv "nu", subliniind ca respingerea ultimei propuneri a creditorilor cu o majoritate clara va permite Guvernului sa fie mai bine "inarmat" sa negocieze.
Alexis Tsipras, care a facut aceste declaratii in timp ce mii de greci participau la un miting in centrul Atenei sustinand un "nu" la referendum, le-a raspuns implict tututor celor care se intreaba in legatura cu viitorul sau politic in cazul unei victorii a taberei "da".
"Daca grecii vor sa continue cu planuri de austeritate pentru totdeauna, ceea ce ne va impiedica sa ridicam capul, vom respecta alegerea lor, dar nu vom aplica (aceasta politica)", a declarat el.

Liderul stangii radicale Syriza, s-a declarat din nou convins de faptul ca creditorii nu doresc iesirea Greciei din zona euro, din cauza "costului considerabil" al unei asemenea initiative.

"Nu cred ca intentia lor este sa impinga Grecia afara din (zona) euro, ci sa puna capat sperantelor unei politici diferite in Europa", a subliniat el.

Premierul a dat asigurari ca daca creditorii prezentau luni o noua propunere acceptabila in ochii Guvernului sau, Atena ar fi rambursat asa cum era prevazut, marti, la termen, suma de 1,6 miliarde de euro datorata Fondului Monetar International (FMI).
Un oficial guvernamental elen a anuntat luni ca Grecia nu va onora aceasta plata, in contextul in care creditorii au exclus orice noua propunere sau negociere pana dupa referendum.

"Telefonul meu ramane deschis toata ziua. Oricine suna, raspund intotdeauna", a conchis Alexis Tsipras.