Sistemul de interceptare creat de catre Statele Unite pentru a spiona Franta a permis colectarea de informatii despre afacerile economice la cel mai inalt nivel al statului, in special despre contracte de export, scriau in editiile de luni Libération si Mediapart, relateaza Mediafax, care citeaza editia online a Reuters.

Cele doua publicatii difuzeaza o noua serie de documente dezvaluite de catre site-ul WikiLeaks, potrivit carora fostii ministri ai Economiei François Baroin (2011-2012) si Pierre Moscovici (2012-2014) au fost ascultati.

Functionari au fost, de asemenea, vizati de catre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), inclusiv un functionar de rang inalt de la Trezorerie, insarcinat cu politica comerciala, precizeaza Libération si Mediapart.

Ele publica o nota secreta, impartasita de catre Statele Unite cu aliatii lor australian, canadian, britanic si neozeelandez, prin care solicita o informare cvasisistematica despre contractele de export.

O prima nota, din 2002, defineste domenii de interes - care se dovedesc vaste -, de la relatii economice cu Statele Unite si pana la relatii cu institutii financiare internationale, includiv privind dezvoltarea macroeconomica sau probleme legate de G8 si G20.

Deficitul comercial al...
Citeste si: INS confirma temerile BNR: la cat a ajuns deficitul comercial?

Al optulea titlu din aceasta nota se intituleaza "contracte in strainatate/studii de fezabilitate/negocieri".

Obiectivul ei detaliat, asa cum este raportat, sugereaza ca aproape toate contractele pot face obiectul unor telegrame ale serviciilor de informatii, avand in vedere plafonul de 200 de milioane de dolari de la care este considerat de interes un potential contract.

"Se raporteaza toate propunerile de contracte franceze sau studii de fezabilitate si negocieri iminente cu privire la vanzari sau investitii internationale in cadrul unor proiecte de anvergura sau sisteme de interes semnificativ pentru tara straina gazda, sau vanzari ori servicii in valoare de cel putin 200 de milioane de dolari, inclusiv finantarea informatiilor sau proiecte de interes larg", se arata in nota.

Domeniile de activitate vizate sunt foarte largi, si anume informatii si telecomunicatii, energetic, transporturi, mediu si sanatate, inclusiv biotehnologia.

Deputatii francezi au adoptat...
Citeste si: Legea care prevede restaurarea Notre-Dame in decurs de 5 ani, adoptata

"Toate informatiile culese sunt apoi impartasite cu principalele administratii americane: Departamentul pentru Securitate Interna, Departamentul pentru Comert, Departamentul pentru Energie, Agentia de informatii a Apararii, Rezerva Federala, Trezoreria si chiar si Comandamentul Fortelor americane in Europa", subliniaza Libération.

Cotidianul scrie ca a aflat de la Agentia nationala de securitate pentru sisteme de informatii ca aproximativ o suta de intreprinderi franceze indeplinesc criteriile definite de catre NSA, inclusiv aproape toate cele cotate pe Bursa CAC40.

Saptamana trecuta, prima serie de dezvaluiri WikiLeaks, Mediapart si Libération a aratat ca NSA i-a spionat pe presedintii francezi Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si François Hollande si pe membri ai anturajelor lor.

Presedintele american Barack Obama i-a dat asigurari omologului sau francez ca Statele Unite respecta, de-acum, angajamentele pe care si le-a asumat in 2013 de a nu-i mai spiona pe francezi.

Trotinetele electrice au fost...
Citeste si: Trotinetele electrice, interzise pe trotuare. Amenda sare de 100 euro


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Franta, Germania si Spania vor sa construiasca un avion "invizibil"