Grecia a amenintat ca va da in judecata Uniunea Europeana pentru a bloca excluderea tarii din zona euro si a evita sufocarea sistemului bancar, relateaza Mediafax, care citeaza Daily Telegraph in editia electronica.

"Guvernul grec isi va folosi toate drepturile legale", a afirmat ministrul grec de Finante, Yanis Varoufakis. "Primim consiliere si cu siguranta vom lua in considerare o actiune la Curtea Europeana de Justitie. Tratatele UE nu prevad iesirea din zona euro si noi refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru nu este negociabila", a declarat Varoufakis pentru Telegraph luni seara.

Aceasta pozitie intervine dupa ce marile puteri europene au avertizat ca Grecia va fi fortata sa iasa din uniunea monetara daca alegatorii resping masurile de austeritate propuse de creditorii internationali, in urma referendumului de duminica.

"Problema care se pune este daca grecii vor sau nu sa ramana in zona euro sau vor sa isi asume riscul de a iesi", a afirmat anterior presedintele francez Francois Hollande.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel, lider al social-democratilor, a declarat de asemenea ca poporul grec nu trebuie sa isi faca iluzii despre alegerea pe care o are de facut. "Trebuie sa fie foarte clar ce este in joc. In esenta, este vorba despre un da sau un nu pentru mentinerea in zona euro", a subliniat el.

O actiune la Curtea Europeana de Justitie impotriva institutiilor UE ar fi o miscare fara precedent si ar complica situatia referitoare la Grecia.

Oficialii greci au precizat ca iau in considerare inclusiv sa dea in judecata Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ca a decis sa mentina dar sa inghete finantarea bancilor din Grecia, desi datoria institutiei este sa asigure stabilitatea financiara.
Dupa luni de incertitudini legate de programul de sustinere financiara, timp in care BCE a aprobat saptamanal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichiditati din banci, premierul Alexis Tsipras a decis sa convoace pe 5 iulie un referendum pe tema masurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

Anuntul a luat prin surprindere ministrii de Finante din zona euro, care au respins solicitarea autoritatilor de la Atena de a prelungi cu o luna programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. In lipsa fondurilor, Grecia risca sa nu poata plati o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta marti, zi in care expira si programul de finantare.

Grecia a adoptat euro in 2001, in cadrul primului val de state care au inceput sa foloseasca efectiv moneda unica de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Nicio tara nu a parasit zona euro si nu exista un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

Premierul Tsipras a declarat luni ca referendumul de duminica are ca obiectiv prelungirea negocierilor Greciei cu creditorii sai si nu iesirea din zona euro si le-a transmis grecilor ca daca se pronunta pentru austeritate sa nu se bazeze pe el pentru aplicarea acestor politici.

Juncker face o oferta de ultim moment Greciei, inainte de expirarea programului de ajutor

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a facut o oferta de acord de ultim moment autoritatilor de la Atena, in care premierul elen Alexis Tsipras ar trebui sa accepte in scris conditiile propuse duminica de creditori si sa sustina votul in favoarea programului de reforme la referendum.

Cu toate acestea, exista putine semne ca Tsipras ar dori sa renunte la obiectiile fata de oferta institutiilor internationale, pe care a respins-o ca fiind umilitoare pentru Grecia, relateaza Reuters, citand surse elene.

Un oficial guvernamental elen a spus ca a ascultat cu interes propunerea europeana, dar a precizat ca Tsipras va vota "nu" la referendum.

Tsipras ar trebui sa trimisa un raspuns in scris, de acceptare a versiunii propunerilor creditorilor publicate duminica si sa se angajeze ca va sustine masurile, la referendumul de pe 5 iulie.

Oferta publicata duminica de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adaugata pentru hoteluri sa fie de 13% si nu de 23% asa cum solicitau anterior institutiile europene.

Daca oferta ar fi acceptata, ministrii de Finante din zona euro ar putea adopta o declaratie in care sa afirme ca un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a imprumuturilor, de reducere a dobanzilor si de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobanzilor pentru imprumuturile acordate de zona euro Greciei sa fie implementat in octombrie.

Oferta este conditionata de trimiterea la timp de catre Tsipras a scrisorii catre presedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marti o intalnire a ministrilor de Finante din zona euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri