Criza din Grecia paralizeaza deciziile de afaceri din Europa, companiile amanand vanzarile de obligatiuni si ofertele de actiuni, din cauza ingrijorarii investitorilor provocata de criza din Grecia, relateaza Bloomberg.

Investitorul imobiliar german ADO Properties a amanat o oferta publica initiala, citand volatilitatea pietei, iar Adler Real Estate a blocat planul de vanzare a unor obligatiuni convertibile catre actionari, scrie Mediafax.

Companiile de turism TUI si Thomas Cook au fost asaltate de intrebari din partea turistilor, legate de accesul la numerar, dupa ce Grecia a introdus controlul capitalului pentru a preveni prabusirea bancilor. Compania elena Titan Cement a suspendat plata dividendelor.

"Criza din Grecia paralizeaza luarea deciziilor de afaceri din Europa si pune astfel in pericol locurile de munca si cresterea economica", a declarat Ulrich Spiesshofer, director general al companiei elvetiene de inginerie ABB. Multi dintre clientii ABB sunt ingrijorati de situatia din Grecia, care se adauga incetinirii cresterii economice in China si incertitudinilor legate de economiile din Statele Unite si Marea Britanie, a spus Spiesshofer.

Grecia reprezinta o piata mica pentru majoritatea companiilor europene majore, iar directorii au fost capabili sa se pregateasca de-a lungul anilor pentru prabusirea tarii, dar criza a adus in discutie problema stabilitatii economice a intregii uniuni monetare. Colapsul financiar al Greciei ar putea raspandi instabilitatea in economii mari precum Italia, Spania si chiar Franta.

"Riscul real este ca criza din Grecia sa propage contagiunea in zona euro si pe pietele financiare mondiale", a declarat Neil Shearing, economist la Capital Economics in Londra. Unele companii europene se pregatesc pe de alta parte pentru cresterea cererii in Grecia. Producatorul olandez de lactate Royal FrieslandCampina a anuntat ca majoreaza livrarile pe piata elena, in conditiile in care grecii ingrijorati fac stocuri de produse de baza, precum laptele praf si laptele pentru sugari.

Intre timp, turistii europeni isi reconsidera calatoriile in Grecia, una dintre cele mai populare destinatii pentru vacantele de vara. "Oamenii intreaba tot mai mult daca mai pot merge in vacanta acolo. A avut loc o scadere a rezervarilor, dar nu extrema", a spus Hanita van der Meer, purtator de cuvant al Thomas Cook.

Grecia a introdus luni controlul capitalului, limitand retragerile de la bancomate si transferul de bani in strainatate. Premierul Alexis Tsipras a convocat un referendum pe 5 iulie la care grecii trebuie sa spuna daca vor sau nu programul de austeritate propus de creditorii internationali.
In urma anuntului, pietele financiare internationale au inregistrat luni pierderi de 1.500 miliarde de dolari, cele mai mari in doi ani.

Grecia a intrat in default tehnic luni noaptea, dupa ce nu a platit o datorie de 1,54 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie. Marti seara, 20.000 de greci au manifestat in favoarea ramanerii tarii in zona euro.

Sursa foto: Steagul Greciei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri