Tehnologia viitorului si-a facut deja loc in domeniul constructiilor, o industrie care trebuie sa faca fata provocarilor din anii care vor urma. Fie ca vorbim despre constructii sustenabile sau despre tehnologii de ultima generatie care vor eficientiza la maximum procesul de constructie, intreaga piata globala a inceput deja sa testeze noile solutii care vor revolutiona viitorul.

Primii pasi au fost deja facuti, dar in momentul de fata s-a ajuns la o noua dimensiune. In acest fel, o companie australiana a creat un robot capabil sa monteze un numar de 1.000 de caramizi pe ora si sa construiasca o casa de dimensiuni medii in numai doua zile.

Desi se afla inca in stadiu de prototip, compania Fastbrick Robotics se asteapta sa aduca robotul Hadrian la standarde comerciale in urmatorii ani.

Robotul “Hadrian” a fost numit dupa Imparatul roman cu acelasi nume, care era pasionat de constructii. “A construit o multime de pereti pentru romani”, a declarat Mark Pivac, un inginer de aeronautica si mecanica si directorul tehnic al companiei.

Cu mai mult de 7 milioane de dolari australieni cheltuiti pentru cercetare si dezvoltare, Hadrian este capabil sa mute caramizi dintr-un loc in altul, iar prin intermediul unui computer ii sunt trasate directiile de constructie.

“Hadrian” poate manipula aproape orice tip de caramida de pe piata, iar marele avantaj al acestui tip de tehnologie este ca scade dramatic timpul de ridicare a unei astfel de unitati. Potrivit dezvoltatorilor robotului “Hadrian”, pentru a construi o casa obisnuita este nevoie de 15.000 de caramizi si circa cinci – sase saptamani pentru a finaliza lucrarile intr-un ritm obisnuit de lucru, in timp ce o casa construita prin intermediul unui astfel de robot se poate realiza in cel mult doua zile, ceea ce ar simplifica la maximum costurile pentru ridicarea sa.

Cum va schimba imprimarea 3D viitorul constructiilor

Imprimarea 3D nu este o noutate pentru piata constructiilor, dar cu siguranta popularitatea acestei tehnologii va fi si mai mare in anii ce vor urma. Este foarte simplu, asta deoarece o imprimanta 3D gigant, cu un soft dedicat in spate, poate realiza proiecte ambitioase atat pentru domeniul rezidential, dar si pentru spatiile de birouri, dar vor putea fi folosite in diferite alte intrebuintari.

In momentul de fata au inceput sa fie testate constructii realizate prin intermediul acestor dispozitive, iar rezultatele sunt surprinzator de bune – de la eficientizarea timpului de realizare a unei lucrari pana la o reducere considerabila a costurilor aferente constructiei.

Una dintre cele mai noi tehnologii implementare cu ajutorul unei imprimante 3D este proiectul „S-Wall”, realizat de catre compania Bot Laboratory din Los Angeles. Prin intermediul acestei solutii de constructie sunt delimitati peretii unei structuri, care ajung sa masoare pana la 3 metri inaltime si se pot imbina in asa fel incat sa etanseizeze complet structura.

“Tehnologia de imprimare tri-dimensionala (3D) va avea un impact urias in arhitectura tuturor cladirilor in viitor. Cel mai mare avantaj al sistemului prin intermediul caruia obiectele se vor uni este acela ca oamenii care lucreaza in domeniu se vor ocupa in principal de asamblare, lucru care este mult mai eficient decat constructia in sine”, a declarat Zachary Scoch, fondatorul companiei americane.

Prin intermediul acestei tehnologii nu vor exista diferente intre pereti, podea sau acoperis. Mai mult, pentru ca acoperisurile S-Wall sunt goale pe dinauntru suporta fara probleme legarea la diferite circuite, fie de curent electric, fie la reteaua de canalizare sau alte utilitati.

Imprimarea 3D a inceput inca din urma cu un an sa devina o tehnologie tot mai in voga in randul companiilor de constructii. O companie din China a reusit sa finalizeze in primavara acestui an, cu succes, constructia unei locuinte cu patru niveluri si parter si o vila de 1.100 metri patrati cu ajutorul unei imprimante 3D gigant.

Compania WinSun sustine ca a demarat in primavara anului trecut constructia a 10 case pe care a reusit sa le finalizeze in numai 24 de ore, utilizand o imprimanta 3D care foloseste diferite tipuri de materiale pentru constructii, insa acum compania si-a demonstrat eficienta tehnologica prin dezvoltarea proiectului unei vile de 1.100 de metri patrati, cu elemente decorative la interior. Pentru dezvoltarea proiectului, WinSun lucreaza la imbunatatirea tehnologiei de peste 10 ani. Compania a folosit o imprimanta care masoara 6,6 metri inaltime, 10 metri latime si circa 40 de metri lungime. Partile structurale ale imprimantei au fost asamblate pe locul dezvoltarii viitorului spatiu de lucru.

Urmatorul pas in tehnologia de imprimare 3D: birouri realizate prin intermediul unui astfel de „gadget”

Autoritatile din Dubai isi propun sa construiasca in prima faza un mic sediu de birouri utilizand o imprimanta 3D, in incercarea de a scadea costurile si a eficientiza la maximum timpul unui oras aflat in plina dezvoltare.

Cladirea cu un etaj care va folosi drept sediu de birouri va avea o suprafata de 185 de metri patrati si va fi construita prin intermediul unei imprimante 3D cu o inaltime de 6 metri. Dispozitivul care va utiliza ciment si beton ar urma sa fie montat pe santier in urmatoarele saptamani, iar lucrarile ar trebui sa inceapa in perioada imediat urmatoare. Mai mult decat atat, interiorul constructiei si componentele de structura ale cladirii vor fi realizate tot prin intermediul tehnologiei de imprimare 3D.

Proiectul este parte a unei intelegeri dintre autoritatile din Dubai si compania chineza WinSun, care a proiectat deja mai multe proiecte realizate prin intermediul unei imprimante tri-dimensionale.

Din studiile realizate pana acum, costurile de natura tehnica si de constructie a cladirii ar urma sa scada cu 50-70%, in timp ce costul cu forta de lucru poate scadea si cu pana la 80%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri