"Membrii Eurogrup sunt uniti in pozitia de a astepta rezultatul referendumului din Grecia inainte de orice noi discutii", a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei, informeaza Mediafax.

Kazimir a facut aceste declaratii dupa teleconferinta Eurogrup organizata miercuri seara. "Am decis sa asteptam rezultatul referendumului. Sa nu punem caruta inaintea calului", a spus el.

Jeroen Dijsselbloem: Sunt "sanse minime" pentru progrese in negocierile cu Grecia

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a declarat ca exista "sanse minime" de progrese in negocierile cu Grecia dupa discursul controversat al premierului Alexis Tsipras.

"Exista sanse minime sa se inregistreze progrese in negocieri", a afirmat Jeroen Dijsselbloem.

Alexis Tsipras, premierul de extrema-stanga al Greciei, a decis mentinerea referendumului programat duminica. "Un vot negativ la referendum nu va fi un vot pentru parasirea Europei, ci pentru o revenire la valorile europene", a declarat Tsipras.

"Un vot negativ nu va insemna o rupere de Europa, ci ar exercita presiuni mai puternice pentru un acord viabil din punct de vedere economic", a subliniat Tsipras, avertizand insa ca o iesire a Greciei din zona euro ar avea "consecinte dezastruoase". "Va cer sa votati «nu» in privinta planului de asistenta financiara si «da» perspectivelor gasirii unei solutii viabile", a subliniat Tsipras, lansand practic un semnal ambiguu privind referendumul.

Citeste si:

"Singura noastra cale de a depasi criza este sa revenim la popor si exact asta facem", a explicat Tsipras. Grecia a intrat, tehnic, in incapacitate de plati, in contextul in care nu a putut plati transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International.

Ministrii Finantelor ai tarilor din zona euro, reuniti in teleconferinta marti seara, au respins cererea Greciei de prelungire a planului de asistenta financiara. "Termenul-limita pentru posibilitatea extinderii programului financiar destinat Greciei a fost sfarsitul saptamanii trecute. Nu s-a putut ajunge la un acord astazi", a explicat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei.

"Ar fi absurd sa acceptam solicitarile Guvernului Greciei dat fiind ca ei nu le accepta pe ale noastre", a spus Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atentia ca institutiile financiare internationale - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii.

Sursa foto: Shutterstock