Acest rating se aplica numai obligatiunilor elene aflate in proprietate privata, precizeaza un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Ratingul datoriilor pe termen scurt a fost mentinut la nivelul Not Prime, scrie Mediafax.

Moody's considera ca in lipsa sprijinului din partea creditorilor institutionali, respectiv Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI, datoriile Greciei detinute de creditorii privati vor intra in default.

"Evenimentele din ultimele luni au aratat distanta dintre ceea ce solicita creditorii oficiali pentru continuarea sprijinului financiar in anii urmatori si ceea ce pot face institutiile elene pentru a indeplini conditiile. Acest fapt creeaza dificultati semnificative pentru incheierea unui acord pentru sprijin pe termen lung", se arata in comunicatul Moody’s.

Citeste si:

Anuntul referitor la referendum adauga noi riscuri, acute, pentru creditorii privati. Prin punerea sub supraveghere in vederea unei noi retrogradari a ratingului, Moody’s va analiza implicatiile rezultatului referendumului asupra dorintei si capacitatii Guvernului de a incheia acordul cu creditorii institutionali.

Un rezultat negativ al referendumului ar spori riscul iesirii Greciei din zona euro, care ar implica pierderi semnificative creditorilor din sectorul privat, potrivit Moody’s. In consecinta, Moody’s a redus plafoanele pentru obligatiunile Greciei in moneda locala si straina, de la B3 la Caa2, pentru a reflecta probabilitatea crescuta ca rezultatul referendului sa duca nu doar la default-ul datoriilor oficiale si private, ci si la iesirea Greciei din zona euro. Plafonul pentru depozitele bancare in moneda locala si valuta a fost mentinut la Caa3.