Campania de cinci zile a celor doua tabere rivale in vederea referendumului de duminica asupra unui plan international de salvare a tarii - unul dintre cele mai importante scrutine din istoria moderna a Greciei - se incheie vineri cu mitinguri simultane la Atena, relateaza Associated Press online.

Mitingurile taberelor "da" si "nu" sunt programate la doar 800 de metri distanta unul de celalalt, in centrul capitalei elene, in contextul in care numerosi alegatori sunt in continuare confuzi in privinta a ceea ce este in joc. Un fermier, Costas Christoforidis, in varsta de 37 de ani, nu a decis inca felul in care va vota duminica. "Daca inseamna «nu» austeritatii, atunci votez si eu «nu». Dar daca respingem Europa, nu sunt de acord cu acest lucru", spune el, scrie Mediafax.

In contextul in care bancile si pietele erau inchise vineri pentru a cincea zi consecutiv, campaniile rivale depuneau eforturi sa-si transmita mesajele. Iar o previziune a Fondului Monetar International (FMI) potrivit careia Grecia are nevoie de gramezi suplimentare de bani de la tarile din zona euro si altii in urmatorii trei ani exercita o presiune si mai mare asupra Guvernului.

"Eforturile noastre se concentreaza asupra iesirii din criza cat mai rapid posibil - cu o solutie care sa pastreze demnitatea si suveranitatea poporului nostru", a declarat premierul Alexis Tsipras.

Popularul premier, in varsta de 40 de ani, isi pune in joc Guvernul, indemnand alegatorii sa respinga masurile de austeritate solicitate de creditori, in pofida apropierii, la sfarsitul saptamanii trecute, de un acord.
Un vot "nu" puternic va ajuta Grecia sa obtina un nou acord cu Mecansimul European de Salvare (MES), ale carui prevederi sa faca sustenabila datoria in valoare de 320 de miliarde de euro a tarii, afirma el.
Dupa vot, a insistat Tsipras, poate fi incheiat un acord "in 48 de ore".

Fostul premier Costas Karamanlis sustine tabara "da"

Oponentii nu-l cred si-l acuza ca risca viitorul tarii, cerandu-le alegatorilor sa se pronunte asupra ofertei de salvare care a expirat la miezul noptii de marti spre miercuri.

"Ei fac o greseala grava. Pentru ca lumea va considera un vot «nu» drept o retragerea din inima Europei - primul pas catre iesirea din zona euro", a avertizat fostul premier conservator Costas Karamanlis, in primul sau discurs public pe care l-a sustinut in ultimii sase ani, in care a sustinut campania "da".

Argumentele lui Tsipras au fost respinse si de catre presedintele grupului ministrilor de Finante ale statelor din zona euro (Eurogrup), ministrul de Finante olandez Jeroen Dijsselbloem. "Aceasta sugestie este pur si simplu gresita", le-a spus Dijsselbloem parlamentarilor olandezi.

Scenarii si mize

Oficiali europeni si opozitia greaca au avertizat ca o victorie a taberei "nu" duminica ar putea fi echivalenta cu o decizie de a parasi zona euro.

"Consecintele nu sunt aceleasi daca (invinge tabara) «da» sau (tabara) «nu»", a declarat, de asemenea, presedintele francez Francois Hollande. "Daca (invinge tabara) «da», chiar daca in baza propunerilor care au expirat deja, negocierile pot fi reluate si cred ca vor fi finalizate rapid", a spus el. "Ne aflam intr-o situatie oarecum necunoscuta. Grecii trebuie sa raspunda", a adaugat seful statului francez.

Iar unul dintre semnalele cele mai clare ca viitorul Guvernului depinde de rezultatul votului de duminica este declaratia vocalului ministru grec de Finante Yanis Varoufakis pentru postul de radio australian ABC, potrivit careia se gandeste sa demisioneze in cazul victoriei taberei "da".

Tsipras a semnalat acelasi lucru in cursul saptamanii. El a declarat pentru televiziunea de stat ca nu este un premier "potrivit pentru orice tip de vreme", o sugestie destul de transparenta ca se gandeste sa demisioneze daca propunerea sa pierde la referendum. Tensiunile in jurul votului au ramas la fel de puternice dupa ce bancile au fost inchise saptamana aceasta si obligate sa impuna limite stricte in retragerea de numerar.

Greci in varsta, unii mergand in bastoane sau ajutati de altii sa se deplaseze, au format cozi uriase in fata celor catorva banci deschise pentru a-i ajuta pe pensionarii fara carduri bancare sa incaseze sume limitate din pensii.
La Atena, activistii se luptau pentru vizibilitate, in contextul in care campania se apropie de sfarsit. Postere ale taberei "da" au inceput sa apara pentru prima data in oras, dupa ce clipuri de promovare si-au facut aparitia la televiziuni abia joi.

Cele doua mitinguri sunt programate in centrul Atenei, incepand de la ora locala 19.30 (19.30, ora Romaniei).
Aproximativ 6.000 de sustinatori ai Partidului Comunist Elen au participat joi noaptea la un miting in fata sediului Parlamentului. Partidul i-a indemnat pe alegatori sa introduca in urne buletine nevalide, in semn de protest fata de ramanerea tarii in Uniunea Europeana (UE).

Ajutor suplimentar

Tara se confrunta cu o grava criza financiara, dupa ce a ratat saptamana aceasta o rambursare catre FMI a unei rate din programul de salvare.

Un raport FMI publicat joi, dar finalizat saptamana trecuta, inante de esuarea negocierilor, a sporit miza votului popular de duminica, avertizand ca, pentru a evita colapsul financiar, Grecia are nevoie de un ajutor suplimentar in valoare de 50 de miliarde de euro pana in 2018 - o perspectiva sumbra pentru o tara care s-a confruntat deja cu sase ani de recesiune.

Ashkoda Mody, un profesor de politici internationale economice de la Princeton University, subliniaza ca era necesar ca FMI sa indemne la reducerea poverii datoriei, cu mult inainte ca negocierile sa esueze. "FMI si alti creditori aveau acest document in timp ce negociau cu grecii. Este total inadmisibil faptul ca nu au discutat despre o usurare profunda a datoriei", a declarat el.

- "Unde sunt banii?"
In timpul campaniei au fost realizate putine sondaje de opinie pe tema referendumului de duminica. O firma de sondare a anuntat joi ca o ancheta care preconiza un usor avans al taberei "da" avea la baza o scurgere neautorizata a unor date pe care le-a colectat. O sursa de confuzie este si modul in care este formulata intrebarea adresata alegatorilor - 17 randuri, intr-un limbaj birocratic, si optiunea "nu" inaintea optiunii "da".

"Nu pot sa votez «da» sau «nu» - amandoua au capcanele lor. Iar pana la urma creditorii vor interepreta rezultatul asa cum le convine", declara o pensionara, Eleni Maili, in varsta de 64 de ani.
Ea are si o intrebare. "Ma intreb despre banii pe care i-am primit in toti acesti ani", spune ea. "Unde sunt banii? Pentru ca oamenii nu i-au vazut".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri