O crestere puternica in acest context a fost generata de catre serviciile muzicale de streaming online, care au cunoscut o crestere de peste 90% de la un an la altul, cu peste 135 de miliarde de melodii ascultate si difuzate si de o crestere a vanzarilor de continut digital cu 23%.

In ciuda evolutiei favorabile a vanzarilor de continut digital si servicii de streaming, exista inca o categorie care ocupa un loc tot mai important in peisaj, acesta fiind cel al pasionatilor de muzica in format traditional, dar nu oricum, ci pe vinyl.

Conform datelor furnizate de catre compania de cercetare Nielsen, vanzarile de vinyl-uri au crecut cu 38% de la un an la altul, ceea ce reprezinta aproximativ 9% din totalul vanzarilor de albume fizice vandute.

Conform datelor din piata, cantareata de muzica Taylor Swift, cu albumul sau 1989, a reusit sa vanda peste 30.000 de albume pe vinyl, artista orientandu-se tot mai mult spre sistemele traditionale de continut, dupa o disputa cu oficialii Apple, pe care ii acuza ca nu platesc artistii pe o perioada de trei luni, atat cat gigantul american ofera serviciul Apple Music in mod gratuit utilizatorilor.

Citeste si:

Interesant este faptul ca vanzarile de albume in format digital nu au suferit schimbari fata de intervalul analizat anterior, in timp ce vanzarile pieselor individuale in format digital au scazut cu peste 10%. Mai mult si fara nicio surpriza aici, vanzarile de CD-uri traditionale au scazut cu 10%.

Compania de cercetare Nielsen raporta la nivelul anului 2010 ca s-au vandut circa 2,5 milioane de albume pe format vinyl, un nivel record fata de anul 1991, cand au inceput masuratorile pentru tipurile de formate muzicale. La cinci ani de la aceste date, continutul muzical vandut prin intermediul discurilor cu vinyl a crescut mai mult decat dublu, la 5,6 milioane de unitati.

Unde gasesti muzica pe vinyl la nivel local

Exista mai multe optiuni. Desigur, persoanele care prefera sa asculte muzica pe vinyl au inclinatii spre a achizitiona astfel de discuri din magazinele specializate. Mai usor este insa, o data cu dezvoltarea retelelor de magazin online, sa le cumperi de pe Internet.

eMAG, de exemplu, are in oferta printre cele mai importante hituri din toate timpurile, astfel ca cei pasionati de muzica si care sunt nostalgici pot asculta artisti precum Nirvana, Abba, Celine Dion, Depeche Mode, Leonard Cohen, Michael Jackson si multi altii.

Pasionatii de muzica pe vinyl pot alege astfel peste 2.000 de titluri ale marilor artisti la nivel global.