"Voi vota pentru masurile de austeritate", a declarat Arhiepiescopul Antim, Mitropolitul Salonicului, potrivit revistei Newsweek. Declaratia, primita cu aplauze de unii credinciosi ortodocsi dar respinsa de altii, il plaseaza pe Arhiepiscopul Antim in concordanta cu seful Bisericii Ortodoxe elene, Arhiepiscopul Ieronim al II-lea, care s-a pronuntat zilele trecute in favoarea mentinerii Greciei in Europa si pentru continuarea masurilor de austeritate, potrivit Mediafax.

In aprilie, premierul Alexis Tsipras anunta initierea unui dialog cu Biserica Ortodoxa Greaca pentru folosirea activelor ecleziastice in scopul stabilizarii economiei tarii. La acea vreme, Tsipras multumea "din toata inima" Bisericii Ortodoxe, care are 130.000 de hectare de teren si active de cel putin un miliard de euro, potrivit fostului ministru al Finantelor Stefanos Manos.

Premierul de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, a decis organizarea unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI.

Citeste si:

Ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea conditiilor creditorilor, acuzand de "terorism" Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).
Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie de incapacitate de plati nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni.

Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.