Sute de militanti de stanga s-au adunat duminica seara in Piata Republicii din Paris, pentru a sarbatori victoria opozantilor masurilor de austeritate la referendumul din Grecia si a-si exprima sprijinul pentru poporul elen, relateaza AFP in pagina electronica.

Manifestantii, care au raspuns la apelul lansat pe Twitter de cofondatorul Partidului de Stanga Jean-Luc Melenchon, arborau drapelul grec si steagurile partidului lor, al Frontului de Stanga, al Partidului Comunist Francez (PCF) si al Noului Partid Anticapitalist (NPA).

Regrupati in jurul statuii Republicii, pe soclul careia s-a urcat Jean-Luc Melenchon, ei au facut apel la solidaritate cu poporul grec si i-au criticat pe cancelarul german Angela Merkel si FMI, inainte de a intona Internationala. Jean-Luc Melenchon a luat apoi cuvantul, salutand "curajul imens al poporului grec", care a "stiut sa reziste cand nu mai erau bani in circulatie, nu mai erau marfuri in magazine si in pofida armelor de dezinformare in masa". Prin votul lor, grecii au deschis "o noua pagina pentru intreaga Europa", a adaugat el, scrie Mediafax.

"Maine dimineata, datorita grecilor, fie Europa recunoaste un moratoriu pentru datoria greaca, fie Guvernele din Eurogrup platesc toata datoria greaca", a subliniat Melenchon, cerand o Europa a "pacii si solidaritatii". Un referendum a avut loc duminica in Grecia la initiativa premierului de extrema-stanga Alexis Tsipras, care a vrut sa afle opiniile majoritatii cetatenilor despre masurile de austeritate propuse de creditorii tarii.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 94,73 la suta din voturi, 61,28% dintre alegatori au respins masurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,72% s-au pronuntat in favoarea acestora. Prezenta la urne a fost de 62,51%.

Cipru: BCE ne-a amenintat cu...
Citeste si: Cipru: BCE ne-a amenintat cu falimentul

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca o plata de 1,6 miliarde de euro catre FMI. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Mii de greci au sarbatorit toata noaptea, la Atena