Tarile central europene ar putea intarzia adoptarea euro, din cauza dificultatilor pe care le au in indeplinirea criteriului privind nivelul inflatiei si a amibiguitatii politice in chestiunea adoptarii rapide a monedei europene, cuplata cu provocarea unei politici fiscale restrictive, arata Fitch.
Fitch Ratings a observat aparitia, in ultimele 12 luni, a unor piedici majore ce vor putea impiedica programul de adoptare a monendei europene in ultimele 10 tari care au intrat in ultimul val in Uniunea Europeana (UE), a declarat in raport directorul unei divizii europene a Fitch, Edward Parker, intr-un raport, publicat, joi, de agentia de rating.

.Agentia de rating se asteapta ca Estonia sa adopte euro in 2009-2010, iar semnalul dat de UE Lituaniei a fost unul negativ, considera analistii Fitch. Lituaniei i-a fost refuzat dreptul de a adopta moneda europeana in 2007 deoarece a afisat o rata a inflatiei de 2,7%, cu 0,06% mai mare decat referinta impusa de UE.

Slovenia va deveni, cel mai probabil, primul membru nou care va adopta euro in ianuarie 2007. Pe de alta parte, Estonia, Ungaria, Lituania si Polonia si-au revizuit sau abandonat tintele oficiale in ultimele 12 luni. Letonia este foarte probabil sa amane data de adoptare a monedei europene, considera analistii Fitch. Cipru va fi probabil pregatita pana in 2008, iar legat de Republica Ceha, analistii Fitch considera ca aceasta nu va adopta moneda europeana mai devreme de 2011. Potrivit estimarilor Fitch, Slovacia si Malta vor fi pregatatite pentru euro in 2009.

Analistii agentiei de rating nu se asteapta ca Polonia sa primeasca acceptul UE pana in 2012, datorita deficitului bugetar si tendintelor populiste ale coalitiei guvernamentale. Fiscalitatea reprezinta problema Ungariei, iar agentia de rating considera ca aceasta va adopta moneda europeana cel mai probabil in 2014.

Romania si Bulgaria ar putea adopta euro inaintea Ungariei, tara care se confrunta cu un deficit bugetar foarte mare, a declarat in luna iulie la Londra, directorul asociat la compania de rating Standard & Poor's, Kai Stukenbrock, informeaza Budapeste Bussiness Journal.

"Romania si Bulgaria sunt mult mai stabile fiscal decat Ungaria, care se confrunta cu mari provocari. Asistam la o stare dezolanta a finantelor publice, unde sunt foarte multe de facut", a spus Stukenbrock, care a precizat ca deficitul public al Ungariei ar putea ajunge in acest an la 10% din produsul intern brut.

S&P estimeaza ca Slovacia va adopta euro in anul 2009, Cehia in 2011, Polonia in 2012 iar Ungaria in 2014. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat recent ca Romania ar putea adopta moneda unica europeana in intervalul 2012-2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri