Rusia gazduieste miercuri summiturile tarilor membre BRICS si Organizatiei Cooperarii de la Shanghai (SCO), o alianta eurasiatica economica si militara, relateaza DPA in pagina electronica.

Dublul summit ii ofera presedintelui rus Vladimir Putin oportunitatea sa reafirme prezenta Moscovei pe scena mondiala. Putin urmeaza sa se intalneasca cu liderii Chinei si Iranului in cadrul acestui eveniment, care va avea loc pana sambata, in orasul rusesc Ufa, la aproximativ 1.200 de kilometri est de Moscova, scrie Mediafax.

Punctul culminant urmeaza sa fie lansarea Bancii BRICS, considerata o provocare la adresa dominatiei financiare occidentale. Asa-numita Noua Banca pentru Dezvoltare va fi dotata initial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, la care cele cinci tari membre BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - au contribuit in mod egal cu cate zece miliarde de dolari.

Moscova insista sa-si demonstreze influenta la nivel global, in contextul in care economia rusa, aflata in dificultate, urmeaza sa se contracte cu aproximativ 3% anul acesta, din cauza sanctiunilor dure pe care i le-a impus Occidentul in legatura cu criza din Ucraina.

Rusia este singura tara care gazduieste ambele summituri SCO si BRICS. Acest lucru s-a mai intamplat la primul summit al economiilor emergente, in orasul rusesc Ekaterinburg, in 2009, inainte ca Africa de Sud sa se alature grupului.

Rusia cere SUA DISTRUGEREA...
Citeste si: Rusia cere SUA DISTRUGEREA scutului antiracheta de la Deveselu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Rusia: Sanctiunile UE neaga dreptul nostru de a ne apara frontierele