Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), francezul Jean-Claude Trichet, a deschis joi calea pentru o noua majorare a dobanzii de referinta in zona euro in luna octombrie, declarand ca guvernatorii BCE vor fi vigilenti fata de riscurile inflationiste..

"Suntem intr-o pozitie de mare vigilenta cu privire la riscurile inflationiste", a declarat presedintele BCE, intr-o conferinta de presa prilejuita de reuniunea lunara de politica monetara a BCE.

Analistii sunt de parere ca utilizarea termenului "vigilenta" anunta, de obicei, o majorare iminenta a dobanzilor. Urmatoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE se va desfasura la data de 5 octombrie la Paris.

Anterior, institutia de la Frankfurt a anuntat ca a lasat nemodificata la 3 la suta rata dobanzii de referinta in zona euro. Trichet a apreciat ca in prezent politica monetara a BCE este una "acomodanta", insa in situatia in care relansarea economica in zona euro se va prelungi, iar inflatia va continua sa depaseasca pragul de 2 la suta, "BCE va continua sa reduca progresiv caracterul acomodant al politicii monetare", adica va majora dobanzile.

Tot ieri, Jean-Claude Trichet a revizuit in crestere previziunile de crestere si de inflatie in zona euro pentru 2006 si 2007. Astfel, BCE mizeaza in acest an pe o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2,5 la suta si de 2,1 la suta in 2007. Precedentele estimari mizau pe o crestere de 2,1 la suta in 2006 si de 1,8 la suta in 2007.
BCE a majorat si perspectivele referitoare la inflatia in zona euro la 2,4 la suta in 2006 si 2,4 la suta in 2007, motivul principal fiind cresterea continua a pretului petrolului. In urma cu doua luni, BCE miza pe o inflatie de 2,3 la suta in 2006 si de 2,2 la suta in 2007


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Noile conditii si bariere impuse in procedura de insolventa
Setari Cookie-uri