Ucraina risca sa nu aiba stocuri suficiente de gaze pentru iarna, dupa ce a redus importurile din Uniunea Europeana si a suspendat achizitiile din Rusia, transmite Bloomberg.

Statul ucrainean nu a importat gaze din Ungaria in aceasta luna si a redus achizitiile din Slovacia cu 27%, fata de sfarsitul lunii iunie, potrivit datelor operatorilor de retele, scrie Mediafax.

Marti, Ucraina avea rezerve de gaze de 12,2 miliarde de metri cubi, cu circa 15% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe din Bruxelles.

Ucraina isi completeaza stocurile de gaze din productia interna si importurile din Europa, dupa ce Rusia a oprit livrarile in lipsa unui acord asupra preturilor din trimestrul al treilea. Ucraina mai importa gaze din Slovacia, dupa ce a oprit achizitiile din Ungaria la 1 iulie si pe cele din Polonia la 1 mai.

"Fluxurile inverse de gaze din UE ofera o diversificare cruciala a livrarilor, chiar daca vor fi insuficiente pentru acoperirea cererii. Pentru a trece iarna vor avea nevoie de inca cel putin 4-5 miliarde de metri cubi, dar nu va fi posibil fara gaze rusesti in vara", a declarat Christopher Haines, analist la BMI Research.

INTERVIU VIDEO cu ministrul...
Citeste si: Cum vrea ministrul Energiei sa faca din Romania un jucator regional

Ucraina se va simti confortabil daca stocurile vor ajunge la nivelul anului trecut, de 16,6 miliarde de metri cubi de gaze, inainte de inceperea sezonului de iarna, in octombrie, a declarat recent ministrul Energiei, Volodimir Demcisin.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Lumea in schimare: Va sarbatori Vladimir Putin aEURsmajoratulaEURt la Kremlin?