Tarile din Uniunea Europeana vor spori puternic investitiile in energia regenerabila ca parte a masurilor de a stopa schimbarile climatice la nivel global, arata un document al Comisiei Europene, dat publicitatii de presa internationala.

Potrivit acestui document, tarile membre vor fi nevoite sa isi mareasca cantitatea de energie rezultata in urma surselor regenerabile de la un sfert cat reprezinta aceasta in prezent la jumatate in urmatorii 15 ani.

In prezent, 23 de tari din toata lumea utilizeaza resurse de energie regenerabila pentru a produce mai mult de 10% din totalul de energie consumata. Conform documentului CE, „atingerea obiectivului EU 2030 pentru energie si mediu este de asteptat sa creasca procentul energiei regenerabile la 50% in tarile cu o astfel de capacitate instalata”.

Ce inseamna acest lucru? Practic schimbarile care vor surveni in sistemul de electricitate pentru a favoriza scaderea si stoparea emisiilor de carbon vor veni mult mai repede. Mai mult, documentul Comisiei Europene mai arata ca schimbarile de energie dintre tari ar trebui introduse pentru a atinge cererea la nivel european.

Chiar si asa, tari dezvoltate din Europa, asa cum este cazul Olandei, Marii Britanii sau Frantei, vor rata obiectivul fixat pentru anul 2020, care ar presupune ca o cincime din energia fiecarui stat sa fie din energie regenerabila.

Costa Rica, un exemplu de urmat

Costa Rica, stat situat in America Centrala, a reusit performanta ca in primele trei luni ale anului sa functioneze exclusiv pe baza energiei regenerabile, ajutata intr-o mare masura si de perioadele cu ploi bogate care au ajutat sistemul hidro.

Chiar si gigantii tehnologici isi indreapta atentia tot mai mult spre astfel de solutii de protejare a mediului si de identificare a solutiilor de energie alternativa. Este si cazul Apple, companie care va investi 1,7 miliarde de dolari in centrele sale de date din Irlanda si Danemarca, spatii care ar urma sa functioneze in totalitate pe baza energiei regenerabile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri