Industria miniera trece printr-o perioada de reconfigurare, numai in acest an fiind facute oferte de preluare intre jucatorii din piata in valoare de aproximativ 100 miliarde de dolari
Compania miniera din industria aurului Goldcorp a ajuns la un acord de preluare a rivalului Glamis, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 8,6 miliarde de dolari. Goldcorp, care isi are cartierul general in Toronto, va face pentru plati aceasta suma rivalului american printr-o combinatie de actiuni si cash, fuziunea fiind preconizata a se incheia la finalul lui noiembrie, potrivit International Herald Tribune.

In urma acestei tranzactii Goldcorp isi va adauga unitatilor sale de productie minele Glamis din Nevada si Honduras, sporindu-si capacitatile de productie cu peste o treime. Fuziunea din cei doi producatori este cea de a doua din industrie dupa valoare, Barrick Gold achizitionand in martie Placer Dome pentru 10,4 miliarde de dolari.

Cei doi producatori s-a ofertat reciproc in ultimele luni in speranta de a obtine pachetul majoritar intr-o companie combinata care, potrivit cifrelor de productie pe 2007, va fi al cincilea jucator din piata. Compania va avea sediul la Toronto si va fi condusa de actualul director al Goldcorp, Ian Tefler, care va deveni presedintele noii companii. Presedintele si directorul executiv al Glamis, Kevin McArthur, va ocupa functia de director executiv.

Cine mai cumpara pe cine?

Sectorul minier trece printr-o perioada de consolidare, in conditiile in care companiile de minerit fac eforturi pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime, precum minereul de fier, carbune sau nichel. Inco Ltd si Xstrata au licitat luni de zile pentru preluarea grupului minier canadian Falconbridge, valoarea celei mai bune oferte fiind de 16 miliarde de dolari, Xstrata fiind castigatoarea licitatiei.

Inco este urmarita la randul sau de rechinii proprii, compania minier Phelps Dodge Corp. din Phoenix, si producatorul Vale de Rio Doce. Inco, al doilea producator de nichel din lume, a primit recent si o oferta din partea producatorului sud-american CVRD in valoare de 18 miliarde de dolari. Chiar si compania Teck Cominco, specializata in extractia zincului, s-a aratat interesata de preluarea Inco.

La randul sau, Anglo American, al treilea dupa marime grup minier din lume, ar putea deveni tinta unei oferte de preluare, in valoare de 80 de miliarde de dolari, din partea a trei companiilor rivale, in vederea impartirii activelor acestui gigant. Companiile CVRD din Brazilia, Xtrata din Elvetia si Rio Tinto din Marea Britanie au angajat consilieri financiari pentru a evalua aceasta posibilitate.

Industria aluminiului trece de asemenea printr-o perioada de consolidare, cei mai mari doi producatori de otel din Rusia urmand sa fuzioneze intr-o tranzactie evaluata la peste 30 de miliarde de dolari. Cel mai mare producator rus de aluminiu, OAO Rusal, va prelua rivalul Sual Group, numarul doi pe piata rusa, precum si activele din sectorul aluminei ale grupului elvetian Glencore International AG, urmand a da astfel nastere celui mai mare producator mondial de aluminiu.

De asemenea, in urma fuziunii Mittal Steel cu Arcelor a rezultat cel mai mare producator de otel din lume, cu o cota de piata de peste 10%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri