CE a anuntat ca vor fi mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei grecesti, comisarul Corina Cretu precizand ca Atena are nevoie atat de reforme, cat si de "investitii ambitioase" pentru a repune economia pe drumul cel bun.

"La doua zile dupa realizarea unui consens privind masurile ce se impun pentru incheierea unui nou acord de imprumut acordat Greciei, Comisia Europeana a dezvaluit astazi planurile de ajutorare a Greciei in vederea maximizarii gradului de utilizare a fondurilor UE. Conform mandatului conferit de summitul zonei euro din 12-13 iulie, vor fi astfel mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei grecesti", potrivit unui comunicat al CE, scrie Mediafax.

Pachetul de masuri privind crearea de locuri de munca si cresterea economica destinat Greciei insoteste un set cuprinzator de reforme ce va face parte dintr-un program creat in cadrul Mecanismului european de stabilitate. Acest program urmeaza a fi negociat de Grecia cu partenerii sai internationali in saptamanile urmatoare. Ambele elemente – reformele si mobilizarea de fonduri pentru investitii si coeziune – sunt conditii preliminare esentiale pentru crearea de noi locuri de munca, redresarea economica a Greciei si revenirea tarii la prosperitate. "Planul pentru locuri de munca si crestere economica isi propune sa ajute cetatenii si companiile grecesti sa depaseasca perioada dificila de criza din ultimii ani si sa redea speranta intr-un viitor mai bun, in special tinerei generatii. Acesta vine ca o continuare a sprijinului acordat deja Greciei de Comisie pe perioada crizei, atat din punct de vedere financiar, cat si tehnic", precizeaza CE.

Ca o masura exceptionala si in lumina situatiei unice din Grecia, Comisia propune imbunatatirea situatiei lichiditatilor pentru a permite in continuare finantarea investitiilor din perioada de programare 2007 - 2013. Acestea vor include: plata anticipata a restului de 5% din finantarile europene, procent in mod normal retinut pana la inchiderea programelor; si aplicarea unei rate de cofinantare de 100% pentru perioada 2007 - 2013. Aceste masuri echivaleaza cu lichiditati in valoare de 500 de milioane de euro si economii la bugetul Greciei de aproximativ 2 miliarde de euro. Aceste sume vor fi disponibile pentru reluarea imediata a investitiilor in sprijinul cresterii economice si crearii locurilor de munca, cu conditia ca autoritatile grecesti sa se asigure ca aceste fonduri vor fi utilizate in favoarea beneficiarilor si operatiunilor din cadrul programelor.

Comisia va propune, de asemenea, cresterea nivelului de pre-finantare pentru programele din perioada 2014-2020 cu 7 puncte procentuale. Prin aceasta pre-finantare suplimentara poate fi pus la dispozitie inca un miliard de euro care poate fi utilizat exclusiv pentru lansarea proiectelor cofinantate in cadrul politicii de coeziune cu respectarea pe deplin a articolului 81 (2) din Regulamentul dispozitiilor comune.

Executivul european reaminteste ca Grecia "s-a bucurat de tratament preferential si pana acum: programele grecesti finantate cu fonduri UE in cadrul perioadei de programare 2007-2013 primesc finantare UE intr-o proportie mai mare". Din acest motiv, Grecia trebuie sa cofinanteze mai putin decat celelalte tari gratie cofinantarii suplimentare de 10% din partea UE, asigurata pana la jumatatea anului 2016. In multe cazuri, acest lucru inseamna ca UE plateste 95% din costul total al investitiei pentru perioada de finantare 2007-2013 (spre deosebire de maximum 85% aplicabil celorlalte tari). In plus, in cazul politicii de coeziune, daca sunt indeplinite toate conditiile, autoritatile grecesti pot primi, in continuare, rambursare pana la atingerea pragului legal de 95% pentru cheltuielile eligibile aferente programelor din perioada 2007-2013.
Anuntul de miercuri vine in continuarea infiintarii unui grup la nivel inalt condus de vicepresedintele Dombrovskis. Impreuna cu autoritatile grecesti, grupul isi propune sa garanteze utilizarea banilor ramasi din perioada de programare 2007-2013 inainte de atingerea termenului-limita, respectiv la sfarsitul acestui an, si sa ajute Grecia sa indeplineasca cerintele necesare pentru a accesa toate fondurile UE disponibile in actuala perioada de programare 2014-2020.

Totodata, Grecia va continua sa primeasca ajutor pentru implementarea reformelor din partea noului Serviciu de sprijin pentru reforme structurale, care si-a inceput activitatea la 1 iulie si beneficiaza de experienta valoroasa a Grupului de lucru pentru Grecia si de asistenta tehnica oferita statelor membre. In urma summitului zonei euro din 12 iulie, Comisiei i s-a cerut sa contribuie la sprijinirea crearii de locuri de munca si cresterii economice din Grecia in urmatorii 3-5 ani. Comisia a primit astfel sarcina de a "lucra indeaproape cu autoritatile grecesti pentru a mobiliza fonduri de pana la 35 de miliarde de euro (in cadrul diferitelor programe ale UE) in vederea finantarii investitiilor si activitatii economice, inclusiv a IMM-urilor".

Cele peste 35 de miliarde de euro pe care Grecia ar putea sa le primeasca in cadrul perioadei de programare 2014-2020 cuprind 20 miliarde de euro din fondurile structurale si de investitii europene si 15 miliarde de euro din fondurile agricole. Acestea pot fi directionate catre investitii, combaterea somajului, a saraciei si a conditiilor sociale precare, cercetare si educatie, infrastructura. Primele plati efectuate din aceste fonduri UE in 2014 si 2015 insumeaza deja 4,4 miliarde de euro. "Utilizarea fondurilor UE pentru Grecia nu a fost simpla in ultima vreme. In ultimele luni, conditiile financiare severe si nesiguranta privind situatia economica au perturbat planurile de investitii, punand sub semnul intrebarii capacitatea Greciei de a utiliza pe deplin si corect fondurile UE disponibile", afirma CE.

"Economia greaca a intrat din nou in recesiune, sistemul bancar este aproape de colaps (...) Grecia are nevoie acum de stabilitate si incredere. Odata ce stabilitatea financiara este restaurata, tara poate sa se ocupe de redresarea economica, crearea de locuri de munca si un viitor mai bun, in special pentru cei mai vulnerabili. Pentru a se intampla asta, autoritatile din Grecia trebuie sa reformeze urgent statul si sa creeze o administratie eficienta si fara de coruptie, sa furnizeze sisteme de securitate sociale, care sa fie sustenabile si corecte, sa creeze conditii mult mai atractive pentru investitii", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene pentru moneda euro si dialog social, Valdis Dombrovskis. "Implementarea stricta a acestor reforme este esentiala pentru recastigarea increderii in randul celor 19 democratii ale zonei euro", a spus Dombrovskis.

La randul sau, comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, a afirmat ca UE s-a angajat sa sprijine in continuare "eforturile Greciei de a-si redresa economia si de a reveni pe crestere economica". "In acest scop, reformele stabilite in cadrul reuniunii Eurogrupului sunt necesare, dar am discutat astazi in Colegiul comisarilor si toti am cazut de acord ca doar aceste reforme nu pot aduce Grecia din nou pe calea cresterii si a crearii de locuri de munca. CE este convinsa ca reformele trebuie sa fie insotite de investitii ambitioase, care ar readuce economia greaca pe drumul cel bun din nou si ar ajuta atat la gestionarea somajului, cat si a cauzelor sale", a precizat Corina Cretu.

Sursa foto: Flag of Greece/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri