Aflata in criza financara, Grecia se pregateste sa scoata la vanzare "argintaria familiei", active de 50 de miliarde de euro din turism, industria navala si telecomunicatii, care vor fi plasate intr-un fond de privatizare in conformitare cu acordul convenit cu creditorii, relateaza Bloomberg.

Intre aceste active se numara complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat "bijuteria coronei" din industria turismului. Format dintr-un hotel de lux, facilitati pe plaja si restaurante, complexul de pe riviera ateniana este o destinatie preferata a liderilor mondiali si a vedetelor de cinema, noteaza Mediafax.

In prezent, Astir Palace Resort, aflat in proprietatea Bancii Nationale a Greciei, este intre principalii candidati care vor fi inclusi in fondul de privatizare de 50 de miliarde de euro. "Este crème de la crème a industriei turismului", a declarat Yanos Gramatidis, director partener la firma Bahas, Gramatidis & Partners si expert in privatizari. Gramatidis este membru in comitetul executiv al Camerei de Comert Americano-Elene.

Intre activele care ar putea fi incluse in fondul de privatizare se afla si o participatie de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE), a aratat Gramatidis. OTE este actionarul majoritar al Telekom Romania Communications si Telekom Romania Mobile Communications (foste Romtelecom si Cosmote Romania).

"Piata de telecomunicatii a Greciei este complet liberalizata, astfel ca poate crea mari beneficii pentru orice investitor", a spus Gramatidis. Alte active mentionate de Gramatidis sunt compania de electricitate Public Power Corp. Si participatii la porturile Pireu si Salonic.

Gramatidis a aratat ca Grecia poate deveni o oportunitate serioasa de investitii, daca programul de vanzare de active va fi insotit de reforme reale. Intre timp insa, tinta de privatizari, de 50 de miliarde de euro, este cu totul exagerata, a apreciat acesta. "Sunt foarte pesimist si nici istoria nu sustine acest obiectiv", a spus oficialul. Grecia a obtinut sub 5 miliarde de euro din privatizari, din 2011.

Un exemplu in acest sens este chiar complexul Astir Palace Resort, care urma sa fie privatizat la inceputul acestui an unui fond de investitii, dar vanzarea a fost respinsa in ultimul moment de un tribunal elen.

Intre timp, magnatul american Warren Buffett, impreuna cu un investitor italian, a cumparat insula greaca Agios Thomas, situata in Golful Saronic, in apropiere de Atena, pentru 15 milioane de euro, potrivit publicatiei elene Proto Thema. Cei doi au emis un comunicat de presa in care afirma ca vor face mai multe investitii pe insula, urmand sa construiasca proprietati, pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii.

Grecia, grav afectata de criza financiara, este nevoita sa scoata la vanzare mai multe insule, cele mai ieftine avand un pret de pornire de numai trei milioane de euro.

Sursa foto: Grecia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri