Transferul celorlalti imigranti ar urma sa fie decis pana la sfarsitul anului, potrivit unor oficiali. Aproximativ 150.000 de imigranti care fug din calea razboaielor si saraciei au sosit in Europa anul acesta, potrivit estimarilor. Majoritatea au ajuns in Grecia si Italia, unde stau in tabere supraaglomerate. Cele doua tari au cerut statelor UE sa preia o parte din povara, scrie Mediafax.

Comisia Europeana a propus transferul a 40.000 de imigranti dupa naufragiul unei ambarcatiuni in Marea Mediterana, in aprilie, soldat cu aproape 800 de morti. Insa statele UE, desi au fost de acord sa ajute, au opinii impartite privind detaliile redistribuirii imigrantilor.

Luxemburgul, care detine in prezent presedintia semestriala a UE, a anuntat ca unii ministri de Interne au acceptat mutarea a 32.256 de sirieni, eritreeni, irakieni si somalezi. "Suntem aproape. Ceilalti 8.000 vor fi mutati pana la sfarsitul anului, pana in decembrie. Sunt dezamagit ca nu s-a intamplat astazi, dar a fost un pas important inainte", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos.

Citeste si:

Ministrul spaniol de Interne, Jorge Fernandez Diaz, a precizat ca Spania critica planul pentru ca va atrage mai multi imigranti in Europa. Germania a oferit cele mai multe locuri - 10.500 pentru solicitanti de azil si 1.600 pentru imigranti -, fiind urmata de Franta, cu 6.752 de locuri pentru solicitanti de azil si 2.375 pentru imigranti.

Marea Britanie, Danemarca si Irlanda pot fi scutite de la acest program, in conformitate cu tratatele UE, dar Irlanda a acceptat sa gazduiasca 600 de solicitanti de azil si 520 de refugiati, in timp ce Danemarca si Marea Britanie au convenit sa accepte cate 1.000 si respectiv 2.200 de refugiati. Intre timp, organizatia Medecins Sans Frontieres (MSF) a avertizat ca mii de imigranti si solicitanti de azil stau in conditii precare pe mai multe insule din Grecia.

Conform MSF, circa 5.000 de oameni, cei mai multi din Siria, Afganistan si Irak, au sosit pe insula Lesbos in ultimele zile, iar un centru de receptie din zona este "in pragul colapsului". Alte 700 de persoane sunt inghesuite intr-o cladire cu 200 de locuri pe insula Kos.