Cresterea economica in zona euro a fost de 0.9%, in cel de-al doilea trimestru

Zona euro a inregistrat, in al doilea trimestru al anului 2006, cel mai rapid ritm de crestere economica din ultimii sase ani, datorita cererii de pe piata interna, arata datele publicate de Eurostat.

Biroul de statistici al Uniunii Europene, Eurostat, a confirmat estimarile sale anterioare, potrivit carora produsul intern brut al celor 12 tari din zona euro a crescut cu 0,9%, in al doilea trimestru din 2006. Previziunile aratau o crestere anuala a PIB de 2,6%, informeaza NewsIn.

Cresterea din primul trimestru s-a dovedit si mai puternica decat a fost raportata: datele fiind revizuite de la 0,6% anterior la 0,8%, iar cresterea de la un an la altul a fost de la 2%, la 2,1%. Rezultatele in crestere ale primului trimestru sustin estimarile Bancii Central Europene privind cresterea in zona euro care va fi de 2,5%, in loc de 2,1%, cum au indicat primele estimari.

Cresterea din al doilea trimestru, determinata de economiile cele mai puternice din zona euro, Germania si Franta, dar si Spania, Olanda si Belgia, se bazeaza in special pe investitii, arata datele Eurostat.
Formarea de capital fix brut a crescut cu 2,1%, de la un trimestru la altul, dubland contributia din primul trimestru.

Consumul intern, foarte multa vreme cel mai slab punct al economiei din zona euro, din cauza ratei somajului, relativ ridicata si a preturilor mari ale energiei, reprezinta al doilea factor care a adaugat 0,2% cresterii totale a PIB-ului, de 0,9%. Aceste cifre nu reflecta decat jumatate din contributia cheltuielilor de consum la cresterea neta a PIB-ului din primul trimestru. Comertul, cheltuielile guvernamentale au contribuit la cresterea PIB-ului cu 0,1%.

Intr-un alt raport, Eurostat a indicat o rata a somajului in zona euro, in luna iulie, de 7,8% raportat la forta totala de munca, la fel ca in luna iunie, in ciuda asteptarilor pietei care sperau o scadere la 7,7%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri