Am avut recent un numar record de clienti care au decis sa-si vanda proprietatile din regiune (Grecia - n.r.), iar preturile variaza de la 1,7 milioane de euro, pana la peste 150 de milioane de euro, spune Chris Krolow (foto), CEO, PrivateIslandsOnline.com, unul dintre cei mai mari brokeri de insule din lume.

In pofida acordului semnat recent intre liderii zonei euro, cu privire la un nou plan de salvare pentru Grecia, calea catre o revenire din punct de vedere economic este asteptat sa fie una mult mai anevoioasa decat isi doresc cetatenii acestei tari. Grecia trebuie sa urmeze, din nou, un calendar strict de masuri pentru a primi ajutorul financiar de care are nevoie.

Masurile includ, intre altele, simplificarea sistemului TVA, adoptarea Codului de Procedura Civila, reformarea sistemului de pensii, dar si intensificarea eforturilor pentru privatizarea companiilor de stat. O alta varianta pentru a obtine o parte dintre fondurile necesare pentru achitarea datoriilor o reprezinta scoaterea la vanzare a unora dintre insulele detinute de statul elen.

Astfel, potrivit acordul de salvare cu creditorii internationali, statul elen a fost de acord sa vanda active in valoare de 50 de miliarde de euro, din turism, industria navala si telecomunicatii, dar si multe insule salbatice, iar banii obtinuti vor fi plasati intr-un fond de privatizare. Intre aceste active se numara complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, considerat "bijuteria coronei" din industria turismului. Format dintr-un hotel de lux, facilitati pe plaja si restaurante, complexul de pe riviera ateniana este o destinatie preferata a liderilor mondiali si a vedetelor de cinema.

Insula Gaia / PrivateIslandsOnline.com

Grecia dispune de un numar vast de insule, intre 1.200 si 6.000. In plus, doar 10% dintre aceste insule sunt locuite. Nu este de mirare, asadar, ca zeci de insule grecesti sunt scoase deja la vanzare, iar preturile insulelor elene listate pe PrivateIslandsOnline.com variaza de la 1,7 milioane de euro, pana la peste 150 de milioane de euro, spune Chris Krolow.

Desi exista mai mult interes, nu estimam ca vor exista multe tranzactii cu insule elene pana cand lucrurile nu se vor stabiliza in Grecia.

Intrebat daca exista insule pe care guvernul elen le detine si ar putea ajunge cu certitutinde la vanzare, Chris Krolow afirma ca nu se poate spune cu exactitate care dintre acestea vor fi vandute, dar ca Private Islands Inc. evalueaza in prezent valorile de piata ale proprietatilor pe care brokerul anticipeaza ca guvernul grec le va pune pe piata pentru a strange 50 miliarde de euro.

In opinia sa, "avand in vedere ca insulele grecesti au o dimensiune relativa destul de mare, vor fi cautate in principal de catre dezvoltatori, atunci cand guvernul elen le va pune in vanzare, comparativ cu interesul aratat de persoanele private. Cu toate acestea, desi exista cu siguranta mai mult interes atat din partea cumparatorilor si vanzatorilor, nu estimam ca vor exista multe tranzactii pana cand lucrurile nu se vor stabiliza in Grecia".

Insula Nissos Sofia / PrivateIslandsOnline.com

Intre timp, magnatul american Warren Buffett, impreuna cu un investitor italian, a cumparat insula greaca Agios Thomas, situata in Golful Saronic, in apropiere de Atena, pentru 15 milioane de euro, potrivit publicatiei elene Proto Thema. Cei doi au emis un comunicat de presa in care afirma ca vor face mai multe investitii pe insula, urmand sa construiasca proprietati, pentru a ajuta la dezvoltarea regiunii. Si actorii Angelina Jolie si Brad Pitt vor sa cumpere o insula in Grecia si sunt dispusi sa cheltuiasca pentru aceasta achizitie suma de 4,7 milioane de dolari.

Sursa foto: PrivateIslandsOnline.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri