Veniturile fiscale ale Greciei au ratat estimarile oficiale cu 2,3 miliarde de euro in primul semestru, in timp ce cheltuielile publice au fost complet blocate, fiind cu 4 miliarde de euro sub obiectivele stabilite, relateaza Kathimerini.

Potrivit datelor finale referitoare la bugetul de stat, Grecia a inregistrat in primul semestru un excedent bugetar primar de 1,8 miliarde de euro, peste tinta de 1,2 miliarde de euro. Costul acestui rezultat este insa ridicat, avand in vedere sa platile statului au fost complet blocate. "Nivelul redus al cheltuielilor bugetare este datorat in principal redefinirii platilor, ca urmare a restrictiilor impuse circulatiei fondurilor. Dupa normalizarea situatiei, cheltuielile vor reveni la nivelul obiectivelor bugetare", explica Ministerul elen de Finante, scrie Mediafax.

In privinta veniturilor fiscale, in perioada analizata a fost inregistrat un deficit de 2,3 miliarde de euro fata de estimarile oficiale, a precizat institutia.

Activitatile bancilor si bursei din Grecia au fost oprite pe 29 iunie, iar retragerile de fonduri din bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi, in asteptarea unui acord cu creditorii internationali pentru finantarea tarii. Bancile au fost redeschise luni, dar retragerile sunt in continuare restrictionate la 420 de euro pe saptamana.

Autoritatile de la Atena urmeaza sa decida saptamana viitoare cand va fi redeschisa bursa, a declarat joi un oficial guvernamental. Oficialul a confirmat ca discutiile cu creditorii internationali privind noul program de sustinere financiara vor incepe vineri la Atena, iar Guvernul vrea ca negocierile sa fie finalizate pana pe 20 august. Guvernul are ca obiectiv sa obtina in acest an un excedent al bugetului primar de sub 1% din PIB.

Cand logica politica bate...
Citeste si: Cand logica politica bate logica economica - capcana prociclicitatii


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ce castiga Bucurestiul prin Festivalul George Enescu