Compania Sual, al doilea producator de aluminiu din Rusia, care se afla in tratative in vederea fuziunii cu marele sau concurent, compania Rusal, a anuntat, vineri, ca se gandeste inca la posibilitatile de fuziune, inclusiv o oferta publica de actiuni anul acesta.
"Nu a fost luata o decizie finala asupra niciuneia dintre alternative", a declarat presedintele companiei Sual, Brian Gilbertson. Gilbertson a declarat ca fuziunea cu compania Rusal reprezinta o "posibilitate ipotetica". "Aceste alternative includ si posibilitatea unei oferte publice initiale, pe care compania ar putea-o face pana la sfarsitul anului", a declarat Gilbertson.

Surse apropiate acestei tranzactii au declarat, la mijlocul saptamanii, ca Rusal, detinuta de magnatul Oleg Deripaska, ar putea prelua compania Sual si activele de aluminiu ale comerciantului elvetian Glencore, pentru a crea un lider mondial de piata, in valoare de 30 de miliarde de dolari. In conformitate cu un memorandum semnat cu o saptamana in urma, compania Rusal ar putea controla 64,5% din entitatea rezultata prin fuziune, compania Sual, controlata de Viktor Vekselberg si de partenerul acestuia Len Blavatnik ar primi 21,5%, iar Glencore, 14%, informeaza NewsIn.

Analistii apreciaza ca declaratiile lui Gilbertson ar putea sa nu afecteze negativ fuziunea, ci ar putea fi o tactica prin care compania Sual sa castige o valoare mai mare in aceasta tranzactie, datele din memorandum neconferind Sual un procentaj minoritar decisiv in compania fuzionata.

"Faptul ca aceasta tranzactie nu a fost confirmata public inseamna ca mai sunt o serie de chestiuni aflate in discutie", a declarat Chris Weafer, director de strategie la Alfa Bank Moscova. "Ma indoiesc insa ca aceasta afacere nu va fi incheiata, cred ca aceste declaratii reprezinta doar o strategie de negociere a pretului", a continuat Weafer.

Sual intentioneaza sa intre pe bursa, dar nu aminteste de fuziunea cu Russal

Grupul Sual, numarul doi pe piata aluminiului din Federatia Rusa, a anuntat ca intentioneaza sa intre pe bursa pana la sfarsitul anului, insa a lasat sub semnul incertitudinii planurile sale de a fuziona cu Russal, numarul unu in domeniu pe piata rusa.

Potrivit presedintelui Sual, Brian Gilbertson, alegerea finala a uneia dintre alternativele existente inca nu a fost facuta. "Printre posibilitatile rationale si atragatoare se numara intrarea pe bursa, pentru care compania poate fi pregatira inainte de finele anului", a declarat oficialul.

Presa rusa, in special cotidianul Kommersant, a anuntat la sfarsitul lunii august ca Russal si Sual vor fuziona pentru a crea un gigant rus al aluminiului.

Fara a confirma sau a dezminti aceasta idee, Brian Gilbertson a calificat-o drept o "posibilitate ipotetica evocata de presa". Noua structura ar urma sa fie detinuta in proportie de 75% de magnatul aluminiului Oleg Deripaska, proprietarul Russal, si in proportie de 25% de Viktor Vekselberg si part6enerii sai, actionari la Sual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri