Alianta Nord-Atlantica urmeaza sa se reuneasca marti, dupa ce Turcia a cerut o intalnire speciala din cauza unor ingrijorari cu privire la securitatea sa, a anuntat NATO duminica, relateaza Mediafax, care citeaza CNN.

Turcia a formulat solicitarea in baza Articolului 4 din Tratatul fondator al Aliantei, care le permite statelor membre sa solicite consultari atunci cand cred ca integritatea teritoriala, independenta politica sau securitatea le sunt amenintate.

Este vorba despre a cincea reuniune din istoria NATO convocata in baza Articolului 4, a precizat pentru CNN Oana Lungescu, o purtatoare de cuvant NATO.

"In urma unor amenintari sporite la adresa securitatii, dupa atacurile comise impotriva fortelor noastre de securitate in provinciile Diyarbakir, Sanliurfa si Kilis si in special dupa atacul terorist comis pe 20 iulie 2015 la Suruç, soldat cu moartea a 32 de cetateni turci nevinovati, sunt adoptate toate masurile necesare in acest context si sunt efectuate operatiuni de catre fortele armate turce", a subliniat Ministerul turc de Externe intr-un comunicat.

"In baza acestor atacuri recente si amenintari vizand securitatea noastra nationala, Turcia a solicitat Consiliului Atlanticului de Nord o reuniune saptamana aceasta, in baza Articolului 4 al Tratatului de la Washington cu scopul de a ne informa aliatii cu privire la masurile pe care le luam si la operatiunile pe care le efectuam impotriva terorismului, dar si pentru a ne consulta cu ei", precizeaza ministerul.

NATO a confirmat, intr-un comunicat separat, ca o reuniune urmeaza sa aiba loc marti.

Reuniunea urmeaza sa aiba loc in contextul in care Turcia se confrunta cu un val de violente in apropierea frontierei sale sudice cu Siria si si-a intensificat eforturile in lupta impotriva terorismului.

O masina-capcana a explodat duminica in sud-estul Turciei, omorand doi ofiteri din domeniul securitatii si ranind alte patru persoane, potrivit unor oficiali.

Cel putin cinci militanti din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) s-au apropiat miercuri de frontiera de nord a Siriei si au deschis focul asupra unei unitati de la frontiera turca, omorand un militar si ranind alti doi, potrivit armatei turce.

De asemenea, autoritatile acuza SI de comiterea unui atac sinucigas luni, la Suruç, soldat cu peste 30 de morti.
Pe de alta parte Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a ucis doi politisti turci miercuri, iar premierul Ahmet Davutoglu a promis sa treaca la actiune.

Turcia crede ca PKK exploateaza eforturile SI. PKK lupta pentru independenta din 1984, provocand temeri fata de progresele pe care le-a inregistrat.

Gruparea este considerata organizatie terorista de catre Statele Unite, dar militanti PKK au oferit ajutor luptatorilor kurzi pershmerga, care lupta impotriva SI in nordul Irakului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri