Comisia Europeana (CE) a anuntat ca "plasa de siguranta" pentru sectorul lactatelor din Europa va fi mentinuta pana in martie 2016, iar pentru producatorii de fructe si legume pana in iulie 2016.

Rusia a extins embargoul impus in urma cu un an celei mai mari parti a importurilor de alimente si bauturi din UE pana in augst 2016, in pofida faptului ca sanctiunile occidentale afecteaza economia ruseasca. Acest diferend a fost declansat de criza din Ucraina, scrie Mediafax.

Multi fermieri europeni se confrunta cu dificultati financiare din cauza ca piata ruseasca este blocata, iar importurile chinezesti de produse lactate europene au scazut. Agricultri francezi au blocat zilnic drumuri - iar joi proteste similare au aparut in Belgia. Agricultorii vor preturi mai mari pentru produsele lor, afirmand ca lupta sa ramna in afaceri. In 2013, Polonia si Lituania erau cei mai mari exportatori de fructe si legume catre Rusia.

Tensiuni intre Est si Occident

Occidentul a restrictionat creditarea bancilor rusesti de stat, firmelor din domeniul apararii si industriilor energetice si a introdus interdictii in eliberarea vizelor si blocarea averilor multor oficiali rusi de rang inalt din cauza actiunilor Moscovei in Ucraina.

Citeste si:

Sanctiunile au fost declansate de anexarea Crimeei de catre Rusia, in martie 2014, iar ulterior au fost inasprite, dupa ce Rusia a fost acuzata ca-i inarmeaza pe separatistii prorusi din estul Ucrainei. Moscova a negat ca-i ajuta pe rebeli cu trupe si armament greu.

"Este necesar sa continuam sa oferim o plasa de siguranta pentru a asigura securitatea producatorilor care continua sa se confrunte cu dificultati in legatura cu embargoul (rusesc)", a declarat comisarul european pentru Agricultura Phil Hogan.

Pana in prezent, UE a oferit 155 de milioane de euro ca ajutoare producatorilor de fructe si legume. Ajutoarele constau in retragerea de pe piata a produselor si distribuirea lor gratuita in scoli si spitale sau produsele sunt folosite la fabricarea compostului ori ca hrana pentru animale. Restrictionarea aprovizionarii contribuie la impiedicarea unei prabusiri a preturilor. In sectorul lactatelor, Comisia achizitioneaza unt si lapte praf degresat si plateste fermierii sa-si depoziteze prodesele.