Iranul si Japonia vor finaliza un contract petrolier in valoare de 2 mld. dolari

Iranul si Japonia vor finaliza in urmatoarele doua saptamani un important contract petrolier in valoare de 2 miliarde de dolari, a declarat, sambata, reprezentantul iranian in cadrul Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), Hossein Kazempour Ardebili, cu ocazia unei conferinte economice ce se desfasoara la Teheran.

Proiectul va fi executat de societatea nipona Inpex, de grupul francez Total si de compania nationala iraniana NIOC. In februarie 2004, cele doua parti au semnat un acord care prevedea inceperea operatiunilor in martie 2005, informeaza Rompres.

Insa problemele de natura financiara si incetineala cu care s-au desfasurat operatiunile de deminare a zonei, care a fost afectata de razboiul dintre Iran si Irak din perioada 1980-1988, au dus la intarzierea semnarii definitive a acordului.

Potrivit termenilor contractului, Japonia va avea drepturi exclusive privind exploatarea partii de sud a regiunii Azadegan, unde zacamintele de petrol sunt estimate la 26 miliarde de barili. Proiectul prevede extractia zilnica a 150.000 barili de titei pana la jumatatea anului 2008. In 2012, productia ar urma sa creasca la 260.000 barili pe zi. Japonia va importa doua treimi din productia totala.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri