Italia si Franta vor sa-si intareasca cooperarea in domeniul energetic

Premierul italian Romano Prodi si omologul sau francez Dominique de Villepin au anuntat, la Roma, ca cele doua tari au in vedere intarirea cooperarii in domeniul energetic.

O reuniune a ministrilor energiei din Italia si Franta se va desfasura in zilele urmatoare si va avea drept obiectiv definirea aspectelor particulare ale acestei cooperari, in contextul in care in parlamentul francez se discuta despre fuziunea dintre Suez si Gaz de France, a anuntat
Romano Prodi, la finalul intrevederii pe care a avut-o vineri in capitala Italiei cu primul-ministru de la Paris.

Prodi a apreciat drept "inca destul de insuficienta" politice energetica a Europei, iar de Villepin a spus ca este posibil "sa se faca mai mult si mai bine" in acest domeniu, informeaza Rompres.

Proiectul de fuziune dintre compania franceza Gaz de France (GDF) si grupul de energie si mediu Suez a fost prezentata, de la lansarea sa in luna februarie, ca fiind o modalitate de a contracara o eventuala preluare a Suez de catre grupul italian Enel.

Fuziunea GDF - Suez urmareste, potrivit sustinatorilor ei, sa creeze primul grup european din domeniul gazului natural si al cincilea producator de electricitate de pe continent.

"Franta a ales sa se doteze cu mari santiere nationale, europene si internationale", a explicat premierul francez. "Avansam pe aceasta cale prin fuziunea celor doua mari societati, GDF si Suez, si dorim sa putem dezvolta, in egala masura, cooperari la nivel european, si in special cu Italia", a adaugat el. Proiectul de fuziune GDF - Suez a fost aprobat in data de 28 iunie de guvernul francez si urmeaza sa fie examinat de parlament in perioada 7-22 septembrie.

Cu ocazia unei vizite in Franta la jumatatea lunii iunie, Romano Prodi a afirmat ca grupul francez de electricitate EDF detine importante pozitii pe piata italiana si a subliniat necesitatea unor reglementari "simetrice si transparente". Comisia Europeana a notificat in data de 18 august companiile Suez si GDF in privinta unor eventuale probleme in materie de concurenta ce ar putea decurge din proiectul de fuziune. Cele doua grupuri urmeaza sa dea un raspuns executivului de la Bruxelles.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri