Procurorul federal general Harald Range a declarat vineri ca a decis sa stopeze investigatiile declansate impotriva jurnalistilor Markus Beckedahl si Andre Meister. El a anuntat ca biroul sau nu va initia cercetari penale, tinand cont de traditia Germaniei in domeniul libertatii presei. In schimb, investigatiile initiale incercau sa stabileasca daca materialul publicat pe site-ul Netzpolitik era sau nu clasificat ca secret. "Pana cand vom afla opinia expertilor, ancheta va fi oprita", a declarat Range pentru ziarul Frankfurter Allgemeine, potrivit Mediafax.

Procurorii au inceput sa-i ancheteze pe Beckedahl si Meister dupa ce Biroul Federal pentru Protectia Constitutiei, agentia germana de informatii interne, a depus o plangere impotriva celor doi. Jurnalistii sunt acuzati in aceasta plangere ca au publicat doua articole pe site-ul Netzpolitik.org anterior, anul acesta, care citeaza dintr-un raport confidential al unei comisii parlamentare cu privire la o unitate de monitorizare a Internetului, in special a social media. In cazul in care vor fi gasiti vinovati, cei doi risca cel putin un an de inchisoare.

Directorul Biroului Federal pentru Protectia Constitutiei Hans-Georg Maassen a declarat, citat de DPA, ca el nu vrea ca "documente interne sa fie facute publice si de aceea incercam acum sa-i agatam pe acesti doi jurnalisti la uscat". Insa ministrul german al Justitiei Heiko Maas a declarat ca se indoieste de faptul ca documentele "sifonate" sunt un "secret de stat" a caror publicare sa puna securitatea Germaniei in pericol.

Citeste si:

Netzpolitik a castigat o serie de distinctii cu campaniile sale jurnalistice si in domeniul drepturilor digitale. Beckedahl si Meister au fost sustinuti de o serie de politicieni si colegi jurnalisti, dupa aflarea vestii ca sunt acuzati de tradare. "Daca jurnalistii devin vinovati, daca trebuie sa le fie frica ca se expun urmaririi penale pentru ca publica anumite informatii, atunci riscurile jurnalismului sunt extrem de mari", a declarat pentru presa George Mascolo, seful unei echipe de jurnalisti de investigatie de la NDR, WDR si Suddeutsche Zeitung.
S

indicatul jurnalistilor germani DJV a denuntat ancheta drept un "atac la adresa libertatii presei". Netzpolitik.org este unul dintre cele mai populare blogguri germane. Beckedahl si Meister au fost laudati pentru acoperirea in timp real a investigatiei Comisiei parlamentare pentru investigarea crimelor neonaziste comise de catre grupul NSU. Cazul aminteste de o ancheta similara impotriva popularei reviste Der Spiegel in 1962, cand a publicat un raport care arata ca Bundeswehr (armata germana) era incapabila sa faca fata unui razboi nuclear. Jurnalisti de la revista au fost acuzati tot de tradare, la acea vreme.