Atena negociaza, in prezent, cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) sa obtina un ajutor in valoare de pana la 86 miliarde de euro, al treilea din 2010 incoace, relateaza Mediafax.

Ziarul Avgi, apropiat Guvernului Syriza (extrema stanga), scrie ca autoritatile se asteapta sa incheie negocierile cu creditorii pana la jumatatea lui august. Prima transa, de 24,36 miliarde de euro, va fi folosita pentru recapitalizarea initiala cu zece miliarde de euro a bancilor elene, pentru rambursarea unui credit de urgenta in valoare de 7,16 miliarde de euro, iar 3,2 miliarde de euro vor fi dati pe obligatiuni grecesti detinute de catre BCE si pe alte plati, scrie ziarul.

Potrivit unor estimari, bancile grecesti ar putea avea nevoie de pana la 25 de miliarde de euro pentru a fi recapitalizate, un deficit agravat de o scurgere din depozite atunci cand impasul cu creditorii ameninta locul tarii in zona euro. Iesirea banilor din tara a determinat autortatile sa impuna masuri de control asupra pietei de capital pe 29 iunie, pentru a impiedica o prabusire financiara.

In schimbul finantarii, Grecia a acceptat sa efectueze reforme, inclusiv sa ajustze semnificativ pensiile, sa creasca TVA, sa refaca sistemul negocierii colective, dar si masuri de liberalizare a economiei si limitare a cehltuielilor publice. Daca negocierile nu vor fi finalizate la timp, autoritatile europene ar putea sa fie nevoite sa ofere o finantare temporara suplimentara, la fel ca creditul-punte din iulie. Avgi scrie ca aceasta posibilitate nu a fost discutata cu creditorii.