"Atat pentru Franta, cat si pentru Marea Britanie, lucrurile sunt clare: sa puna capat acestei situatii este o prioritate absoluta", scriu ministrii de Interne francez Bernard Cazeneuve si britanic Theresa May intr-o declaratie comuna publicata de Le Journal du Dimanche (JDD), potrivit Mediafax.

"Guvernele noastre sunt hotarate, amandoua, sa atinga acest obiectiv si sa-l atinga impreuna", adauga ei. Dar "nu exista o solutie simpla si nu revine nici Marii Britanii si nici Frantei sa gestioneze singure aceste probleme", subliniaza ministrii. Peste 2.000 de tentative de patrundere au fost constate in incinta Eurotunelului la Coquelles, in apropiere de Calais, in noaptea de luni spre marti, potrivit prefecturii Pas-de-Calais.

In noaptea de sambata spre duminica, noi ciocniri au izbucnit intre aproximativ 250 de imigranti care incercau sa patrunda in tunelul de sub Canalul Manecii si fortele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene, potrivit unui martor care le-a sarit in ajutor imigrantilor. Dupa moartea unui imigrant sudanez saptamana aceasta, al noualea incepand din iunie la Calais, Franta a anuntat mobilizarea unor efective suplimentare - 120 de membri ai fortelor antirevolta si de rezerva Compagnies Republicaines de Securite (CRS) si de jandarmi - in incinta Eurotunelului, pentru a securiza caile de acces in tunel.

Citeste si:

Marea Britanie, care ramane un adevarat Eldorado pentru imigrantii clandestini de la Calais, refugiati din calea conflictelor si saraciei din tarile lor, s-a angajat, pe de alta parte, sa investeasca in total 25 de milioane de euro pentru instalarea unor bariere. Masuri "tarzii si derizorii", apreciaza deputatul din cadrul Partidului francez Les Republicains (LR, centru-dreapta, opzitie) Xavier Bertrand, care-l acuza in JDD pe premierul britanic de "pasivitate" fata de problema imigrantilor ilegali.

"David Cameron nu-si da seama de amploarea si gravitatea problemei", apreciaza candidatul LR la presedinta regiunii Nord-Pas-de-Calais Picardie. "Daca va continua sa nu propuna nimic altceva, sa-i lasam pe imigranti sa plece si pe domnul Cameron sa-si gestioneze politica in felul sau, dar pe insula sa. Aceasta nu este o problema de bani. Nu cateva milioane in plus vor rezolva problema", subliniaza el.