Germania a majorat inca de acum sapte luni nivelul salariului minim, dar, cu toate acestea nu toata lumea este fericita, scrie Deutsche Welle. Sute de mii de oameni nu au beneficiat de aceasta masura introdusa la inceputul anului, in urma presiunilor facute de sectorul media si producatorii agricoli, panicati de o eventuala reorientare a marilor retaileri catre pietele din Romania si Bulgaria.

Angajatorii din diferite sectoare din Germania nu au vazut cu ochi buni decizia de a majora salariul minim. Ca urmare, acestia au facut un lobby agresiv pentru o obtine o exceptie de la noua regula, care prevedea ca nimeni din Germania sa nu castige mai putin de 8,5 euro pe ora.

Cei mai persistenti au fost reprezentantii fermierilor si asociatiile de publicatii, care s-au intalnit la discutii cu Guvernul de 15 de ori in lunile de dinaintea adoptarii legii. Iar, presiunea exercitata pare sa fi fost eficienta - atat timp cat cele doua sectoare au castigat intarzieri in aplicare noii salarizari minime. Lucratorii din agricultura vor putea astfel fi platiti sub salariul minim pana la finele anului 2016, in timp ce furnizorii de ziare pana in 2018, scrie Deutsche Welle.

Dar Asociatia Fermierilor Germani (BDV) nu considera ca a obtinut prea mult avantaj. Fermierii sustin ca noul salariu minim va avea un impact real asupra afacerii lor atunci cand va intra in vigoare pe deplin pentru lucratorii agricoli in 2017.

"Am analizat acest lucru si l-am comunicat - vom pierde o parte din productie in favoarea producatorilor din strainatate", a spus Michael Lohse, reprezentant la BDV. "In Romania si Bulgaria au un salariu minim de unul sau doi euro. [...] Poti cumpara o jumatate de kilogram de cirese produse in Germania pentru 7.50 euro sau unele din Bulgaria pentru 3,50 euro. Apoi, desigur, retailerul ii va spune agricultorului german ca nu ii mai poate cumpara ciresele. Ca urmare, productia se transfera in strainatate, iar aici ne va costa in locuri de munca".

Sursa foto: Shutterstock / Agricultura

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri