Spania ar putea ajunge intr-o situatie similara cu cea din Grecia, daca i se vor impune aceleasi politici de austeritate, aprecia, intr-un interviu, fostul ministru de finante grec Yanis Varoufakis, un economist cu idei neortodoxe despre euro si restructurarea datoriei Greciei, care a demisionat la o zi dupa ce grecii au votat impotriva conditiilor impuse de creditorii internationali pe 5 iulie.

"Spaniolii trebuie sa se uite la propria situatie economica si sociala si pe baza acelor valori sa evalueze ceea ce are nevoie tara lor, independent de ceea ce se intampla in Grecia sau orice altceva", a spus Yanis Varoufakis (foto). "Pericolul de a ajunge o noua Grecia este intotdeauna acolo si va deveni realitate daca aceleasi greseli care au fost impuse Greciei se vor repeta", a adaugat fostul ministru grec de finante, potrivit Ekathimerini.

Ververidis Vasilis / Shutterstock

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro.

Grecia are o datorie publica totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care o pondere de 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plata.

Spania, Italia sau Portugalia?

Cum Grecia se bucura in prezent de o perioada de acalmie temporara intr-o aparent permanenta criza financiara, vedem ca in Zona Euro exista si alti candidati cu probleme, precum Spania, Italia sau Portugalia. In aceste conditii, viitorul Zonei Euro pare departe de a fi unul stralucit, de aici inainte. Asadar, care va fi urmatoarea piesa de domino din Zona Euro pe cale sa cada?

De unde aceste concluzii? Agentiile de rating indica spre Portugalia, ale carei obligatiuni guvernamentale sunt evaluate de Standard & Poor’s drept junk si Italia, care beneficaiza de cel mai mic investement grade cu BBB-. Guvernul fiecarei tari are in fata o datorie mai mare decat PIB-ul, situatie despre care FMI nu estimeaza sa se modifice substantial in urmatorii cinci ani.

Mai avem si Spania, a carei pondere a datoriei publice in PIB este sub 70% si evaluata la BBB, dar ar putea creste in urmatorii ani. Si ca sa-i oferim credit lui mult hulitului Yanis Varoufakis, trebuie sa mentionam ca in Spania rate somajului inca se mentine la mai mult de 22 de procente, a doua cea mai ridicata din Zona Euro, dupa Grecia, desi Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy afirma ca a creat peste 1 milion de noi locuri de munca in 2014 si 2015.

La o distanta nu foarte mare se afla Irlanda, cu o povara a datoriei de 86% din PIB, care, potrivit estimarilor, ar trebui sa scada rapid odata ce cresterea economica a fost reluata, si Franța, la 89%, in cazul careia ratele de crestere economica ar putea stagna la 2% in urmatorii ani. Ambele tari dispun de rating-uri rezonabile de la Standard & Poor's: - AA pentru Franta si A+ pentru Irlanda, cu AAA fiind cel mai sigur dintre toate.

Dar, aceste rating-uri pot fi extrem de inselatoare, apreciaza Daniel Altman, senior editor pe economie la Foreign Policy, potrivit Financial Review. La urma urmei, Standard & Poor's a acordat datoriei Greciei un grad de A- pana in decembrie 2009, moment in ajustarea fiscala era deja pe perete. Partial din cauza ratingului, Grecia nu a avut probleme in a se imprumuta la rate ale dobanzii rezonabile pana in luna noiembrie a acelui an, la fel cum reuseste Portugalia astazi.

Cu toate acestea, la finele lui 2009, toate tarile de mai sus, cu exceptia Frantei au fost numite cu acronimul peiorativ: PIIGS.

Sursa foto: Shutterstock / Grecia, Zona euro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri