Seful Serviciului de Ocupare a Fortei de Munca din Ucraina, Iaroslav Kasuba, a declarat, la Suceava, la o intalnire cu ministrul Liviu Pop ca in Ucraina lucreaza oficial 23 de romani, in timp ce in Romania niciun ucrainean, ministrul roman intreband daca Mircea Lucescu este printre cei 23.

Intalnirea de la Suceava intre reprezentanti din Ucraina si Romania in domeniul ocuparii fortei de munca a fost facuta la solicitarea presedintelui Serviciului de Stat de Ocupare a Fortei de Munca din Ucraina, Iaroslav Kasuba, care a cerut oficialilor romani incheierea unui protocol de colaborare, infiintarea unui Oficiu romano-ucrainean pentru ocuparea fortei de munca si realizarea, in comun, a unor proiecte transfrontaliere cu finantare europeana pentru facilitarea ocuparii fortei de munca si masuri de reconversie profesionala, scrie Mediafax.

Kasuba a spus ca Ucraina trece printr-o situatie complicata, avand o perioada dificila, in care un rol important incepe sa il aiba pregatirea profesionala pentru recalificarea fortei de munca, cerand sprijinul partenerilor roman in ceea ce priveste realizarea programului national de ocupare a fortei de munca.

Totodata, el a spus ca Serviciul de stat de Ocupare a Fortei de Munca din Ucraina ar urma sa se transforme in Agentie Nationala,si in acest domeniu fiind benefica experienta Romaniei.

"Suntem foarte interesati de practica din Romania, de analiza si prognoza ocuparii fortei de munca, de mecanismele prin care oamenii de afaceri sunt incurajati sa angajeze someri", a mai declarat Kasuba.

El a subliniat ca drumul Ucrainei este spre Europa si ca experienta Romaniei in perioada integrarii in UE trebuie folosita de partea ucraineana si a precizat ca Ucraina a semnat deja un protocol cu Germania pentru cooperarea in domeniul ocuparii fortei de munca.

Kasuba a explicat ca doreste ca Ucraina sa semneze cu Romania un parteneriat prin care cele doua parti devin parteneri prioritari privind colaborarea in domeniul ocuparii fortei de munca, dar totodata sa fie deschis un Oficiu comun Romania-Ucraina prin care sa fie derulate proiecte comune si sa fie promovate proiecte transfrontaliere cu finantare europeana in domeniul schimburilor de locuri de munca si de oferte de munca in nordul si sudul Bucovinei.

El a prezentat date oficiale potrivit carora Ucraina a dat posibilitatea unui numar de 23 de romani sa lucreze in Ucraina, dar ca nu este inregistrat, oficial, nici un cetatean ucrainean care sa lucreze in Romania din cei 78.000 de ucraineni care lucreaza in tari ale Uniunii Europene.

Kasuba a spus ca nu crede ca este adevarat ca niciun ucrainean nu lucreaza in Romania, dar ca acestea sunt datele oficiale, mentionand ca una din tintele programului de reforma ucrainean in domeniul fortei de munca este sa raspunda si de incadrarea cetatenilor ucraineni in spatiul european.

Ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, prezent la aceasta intalnire din partea Guvernului Romaniei, l-a intrebat pe Kasuba daca intre cei 23 de romani care lucreaza oficial in Ucraina este inscris si Mircea Lucescu.

El a fost completat de directorul AJOFM Suceava, Mirela Adomnicai, care a declarat ca a primit deja o solicitare din partea unui sucevean care doreste sa angajeze bucatari ucraineni cu salarii motivante.

Ministrul Liviu Pop a declarat ca faptul ca partea romana a raspuns rapid solicitarii partii ucrainene pentru o intalnire comuna dovedeste deschiderea Romaniei fata de Ucraina si a aratat ca un protocol intre Romania si Ucraina, in domeniul ocuparii fortei de munca, ar putea fi semnat cat de curand dupa ce intre ANOFM si serviciul similar din Ucraina vor fi discutate aspectele juridice si tehnice.

In ceea ce priveste infiintarea unui oficiu comun romano-ucrainean, Liviu Pop a spus ca nu vede niciun impediment sa fie infiintat la Suceava, avand in vedere profesionalismul AJOFM Suceava.

El a aratat ca Romania are expertiza in acest domeniu al ocuparii fortei de munca si ca cele trei solicitari ale partii ucrainene pot fi atinse.

"Prima intalnire are loc la mijloc, la Suceava, nici la Bucuresti, nici la Kiev”, a spus Pop, care a mentionat ca dupa ce ANOFM si serviciul similar ucrainean vor stabili conditiile, se va semna, la Bucuresti sau Kiev, protocolul de colaborare.

Sursa foto: contract de munca, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri