Cele 193 de state membre ONU au ajuns la un acord asupra unei noi agende de dezvoltare in urmatorii 15 ani care indemana la eradicarea saraciei si foametei, egalitatea intre sexe, imbunatatirea conditiilor de trai si adoptarea unor masuri urgente de combatere a modificarilor climatice, relateaza AP.

Proiectul de acord la care s-a ajuns duminica seara stabileste 17 obiective, detaliate in 169 de "tinte" specifice, care acopera de la eradicarea saraciei "in toate formele, peste tot" in lume si pana la asigurarea unei educatii de calitate si de la asigurarea unei energii la preturi accesibile si fiabile si pana la protejarea mediului, scrie Mediafax.

"Noi putem sa fim prima generatie care pune capat saraciei la nivel mondial si ultima generatie care previne cele mai grave efecte ale incalzirii globale, inainte sa fie prea tarziu", a declarat pentru presa secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Documentul - intitulat "Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabila" - urmeaza sa fie adoptat in cadrul unui summit ONU inainte de reuniunea anuala a liderilor lumii din cadrul Adunarii Generale de la sfarsitul lui septembrie. Peste 160 de lideri din intreaga lume figureaza pe lista provizorie cu vorbitori in cele trei zile ale summitului, incepand din 25 septembrie, lista data publicitatii luni, pe care se afla intre altii presedintii Chinei, Rusiei, Iranului si Frantei.

Ban Ki-moon a subliniat ca "obiectivele sunt o lista (cu lucruri) «de facut» pentru oameni si pentru planeta". Obiectivele "raspund cerintelor ca toata umanitatea sa poata sa traiasca o viata decenta, fara saracie, foamete si inegalitati", a continuat el. "Ele ne angajeaza pe fiecare dintre noi sa fim cetateni responsabili ai lumii, sa avem grija de cei mai putin norocosi, de ecosistemele planetei noastre si in actiunea de mediu de care depinde intreaga viata", a spus secretarul general. Cele 17 noi obiective, cu caracter neconstrangator, vor inlocui cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), adoptate de liderii lumii in urma cu 15 ani.

Elaine Geyer-Allely, care a monitorizat negocierile ONU din partea WWF, cea mai mare organizatie de conservare independenta din lume, a declarat ca noul plan aduce o imbunatatire semnificativa, deoarece recunoaste faptul ca protectia mediului, eradicarea saraciei si promovarea cresterii economice si a bunastarii sunt legate intre ele.

Amina Mohammed, o consiliera speciala ONU pentru agenda post-2015, a declarat ca peste 8.000 de persoane au fost angajate in stabilirea noilor obiective, inclusiv - in premiera - reprezentanti a sute de organizatii, afaceri, parlamente si organizatii de tineret, pe langa reprezentantii guvernelor.

In raportul sau final, pe care l-a prezentat luna trecuta, cu privire la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, Ban Ki-moon afirma ca acest efort a contribuit, in ultimii 15 ani, la scoaterea din saracie extrema a peste un miliard de oameni si ca el a inregistrat rezultate fara precedent in lupta impotriva unor boli ca SIDA.

In pofida progreselor semnificative in toate Obiectivele, unicul obiectiv initial atins inainte de termen a fost reducerea cu jumatate a numarului de oameni care traiesc in conditii de saracie extrema, iar acest lucru s-a datorat in primul rand cresterii economice din China.
Ban Ki-moon a subliniat ca inegalitatile persista, in contextul in care aproximativ 80% din oameni traiesc cu mai putin de 1,25 dolari pe zi in Asia de Sud si Africa subsahariana, situatie valabila de asemenea pentru 60% din populatii din cinci tari - India, Nigeria, China, Bangladesh si Congo. Acordul asupra noilor obiective reprezinta punctul culminant a peste trei ani de negocieri intense si complexe.

Intre punctele de disensiune din timpul negocierilor, care urmau sa se incheie vineri, s-au aflat divergente cu privire la referiri la buna guvernanta, la drepturile de reproducere ale femeilor si la teritorii ocupate, dar si la modul de referire la modificarile climatice inainte de summitul de la Paris, prevazut in decembrie, in cadrul caruia exista speranta adoptarii unui acord global de mediu - constrangator din punct de vedere juridic - cu scopul de a impiedica incalzirea globala sa atinga niveluri periculoase.

Doua probleme-cheie: costurile si implementarea

Ambasadorul Kenyei la ONU Macharia Kamau, unul dintre mediatorii negocierilor, a declarat ca implementarea scopurilor va costa intre 3.500 si 5.000 de miliarde de dolari anual, ceea ce, a insistat el, "nu este de neatins", intrucat cea mai mare parte a banilor va proveni din resurse interne colectate in tari, fonduri care vor fi completate prin asistenta internationala pentru dezvoltare. "Nu exista niciun motiv sa nu asistam la o transformare remarcabila", a apreciat el.

Ambasadorul Irlandei la ONU David Donoghue, celalalt moderator, a declarat ca, in pofida faptului ca obiectivele sunt politice, este necesar "sa nu se subestimeze impactul asupra guvernelor", care vor fi supuse unor presiuni de integrare si unei monitorizari regulate in ceea ce priveste implementarea. "Ele reprezinta un nou mod de a face afaceri", a spus el, apreciind ca cest lucru este "foarte semnificativ".

Sursa foto: UN/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri