Grecia si creditorii sai internationali au ajuns marti la un acord asupra unui nou plan de salvare, in urma unor negocieri-maraton in cursul noptii de luni spre marti, au anuntat mai multi oficiali, alimentand sperantele platirii la timp a unui ajutor pentru achitarea unei datorii importante, scadente in cateva zile, relateaza Reuters in pagina electronica.

Dupa 23 de ore de negocieri, care au inceput luni dupa-amiaza, oficiali greci extenuati au iesit dintr-un hotel din centrul Atenei pentru a anunta ca cele doua partii au convenit asupra detaliilor unui acord, in pofida faptului ca au mai ramas de aplanat doua probleme minore, scrie Mediafax.

"In sfarsit, iese fum alb", a declarat un oficial de la Ministerul grec al Finantelor. "S-a ajuns la un acord. Unele detalii minore sunt discutate chiar acum", a adaugat el. Oficialul anunta in acelasi timp ca va mentine tara in zona euro si va evita falimentul.

Ar fi vorba despre un pact in valoare de pana la 86 de miliarde de euro, constand in noii imprumuturi pentru o Grecie impovarata de datorii, insa suma nu a fost confirmata imediat. Ministrul grec al Finantelor Euclid Tsakalotos a declarat, citat de BBC, ca "doua sau trei mici detalii" erau in continuare in suspans in cadrul negocierilor.

Oficiali greci au declarat ca se asteapta ca acordul sa fie ratificat de catre Parlament miercuri si sa fie aprobat de catre ministrii Finantelor din zona euro vineri. Acest lucru ar ajuta la acordarea unei prime transe pana pe 20 august, cand este scandenta o rata in valoare de 3,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Un acord ar incheia un capitol dureros de negocieri pentru Grecia, care a luptat impotriva conditiilor de austeritate cerute de catre creditori mai tot anul, dupa care a renuntat la aceasta lupta sub amenintarea scoaterii ei din zona euro. Insa indoielile opiniei publice sunt adanci in Germania - un stat membru al zonei euro care a contribut cel mai mult la cele doua planuri de salvare anterioare, incepand din 2010 incoace - fata de imprumutarea unor noi sume de bani Atenei.

In timpul negocierilor din noaptea de luni spre marti, partile au convenit asupra obiectivelor fiscale finale care ar trebui sa guverneze efortul de salvare, vizand un excedent bugetar primar - care exclude plata unor dobnzi - incepand din 2016, a declarat un oficial guvernamental.
Adaptate dupa un scenariu de referinta anterior, obiectivele preconizeaza un deficit bugetar primar de 0,25% din PIB-ul aferent lui 2015, un excedent de 0,5% in 2016, de 1,75% in 2017 si 3,5% in 2018, a precizat oficialul.

Modul de abordare a unui adevarat munte de credite neperformante in sectorul bancar a fost unul dintre punctele de frictiune in negocieri. Atena voia sa creeze o "banca rea" care sa preia problemele cu creditele, in timp ce creditorii vor ca creditele neperformante sa fie grupate si vandute unor fonduri de imprumut aflate in dificultate. Nu era imediat clar cum a fost solutionata aceasta problema.

Disensiuni au existat si asupra modului in care sa fie creat un fond suveran al Greciei, care sa adune 50 de miliarde de euro din privatizari. Trei sferturi din aceasta suma urmeaza sa fie folosita pentru recapitalizarea bancilor si reducerea datoriei. Ambele parti au fost de acord ca piata gazelor naturale din Grecia sa fie deregleentata, au declarat surse de la Ministerul grec al Finantelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri