Excedentul bugetar al Bulgariei a crescut peste un miliard de dolari, respectiv 3,5% din PIB, din ianuarie pana in iulie, datorita unui mai bun regim de colectare a taxelor, au aratat datele publicate luni.

Excedentul bugetar al Bulgariei a crescut pana la 1,66 miliarde leva (1,09 miliarde dolari), insemnand 3,5% din Produsul Intern Brut al Bulgariei, fiind in conformitate cu intentia guvernului condus de socialisti, de a ajunge la un excedent de 3% pana la sfarsitul acestui an, informeaza Rompres.

Cu toate ca excedentul depaseste, in prezent, tinta autoritatilor bulgare, cheltuielile publice cresc, in mod traditional, in cursul ultimului trimestru. Cu toate acestea, Fondul Monetar International a estimat un excedent, pentru sfarsitul lui 2006, de 3,2% din PIB pentru Bulgaria. Excedentul pentru aceeasi perioada a anului trecut a fost de 1,13 miliarde de leva si respectiv de 2,4% din PIB la sfarsitul anului.

Politica fiscala restrictiva a Bulgariei este principalul atu pe care statul il are pentru a contracara riscurile externe care deriva din uriasul deficit de cont curent, care a crescut pana la 15% din PIB in acest an. Bulgaria ar trebui sa primeasca, pana in 2013, din partea Uniunii Europene, fonduri in valoare de peste 11 miliarde de euro, in cazul in care adera la structurile europene in 2007. Autoritatile bulgare si-au exprimat intentia de a cheltui 1,7 miliarde de leva in primul an de la aderare, pentru a finanta proiectele initiate de catre UE, fonduri care vor proveni din economisirea in cadrul altor sectoare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cele mai importante evenimente ale momentului
Setari Cookie-uri