Pretul petrolului a scazut sub 69 de dolari pe baril, marti, dupa incheierea sezonului de vara in SUA si dupa reluarea activitatii pe Wall Street

Pretul petrolului tranzactionat pentru luna octombrie a fost de 68,33 dolari pe baril, cu 86 de centi mai putin decat fusese stabilit la sfarsitul saptamanii trecute. Pretul petrolului la Londra, tranzactionat luni, a crescut cu 27 de centi, la 67,98 dolari barilul, dupa ce scazuse cu 1,44 dolari, la sedinta precedenta.

"Unul dintre motivele pentru care a scazut atat de mult pretul petrolului consta in sustinerea atat de slaba a productiei", a declarat preluat de NewsIn Eoin O'Callaghan de la BNP Paribas. Pretul petrolului, in SUA a scazut cu 11%, in rastimp de o luna de zile, fiind acum mai mic cu 10 dolari decat cel inregistrat la mijlocul lunii iulie.

"Varful cererii sezoniere a trecut, iar inventarele raman pozitive", a declarat Tobin Gorey de la Commonwealth Bank of Australia. "Consideram ca revenirea pretului petrolului arata o schimbare de mentalitate: s-au dus vremurile in care mai intai se faceau achizitii, iar abia apoi se puneau intrebari", a continuat acesta.

O serie de analisti, insa, considera ca pretul petrolului a scazut din cauza nesigurantei provocate de disputa dintre Iran si tarile occidentale. "Piata nu a primit semne clare despre chestiunile iraniene. Petrolul ar trebui sa fie tranzactionat la nivelul de 67-68 de dolari barilul, atata vreme cat continua disputa cu Iranul", considera Tony Nunan, director al diviziei de risc a Mitsubishi Corp.

Secretarul general ONU, Kofi Annan, a solicitat, luni, incheierea pasnica a disputei nucleare a producatorilor membri OPEC, desi a precizat ca Teheranul insista sa nu suspende programul de imbunatatire a uraniului, inainte de inceperea negocierilor. Iranul a incalcat deja termenul de 31 august, stabilit pentru incetarea programului sau nuclear, insa UE s-a angajat intr-o ultima runda de negocieri pentru a evita aplicarea sanctiunilor, in favoarea carora se manifesta SUA.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Rusia înregistrează un record de decese, dar şi de persoane vindecate
Setari Cookie-uri