Germania ar putea avea, in 2006, pentru prima data in ultimii cinci ani, un deficit bugetar sub limita impusa de UE, de 3%, datorita cresterii economice peste estimari, a declarat ministrul german al finantelor, Peer Steinbrueck.

Steinbrueck a spus ca Produsul Intern Brut al Germaniei ar putea inregistra o crestere de cel putin 2% in acest an, cea mai mare rata din ultimii sase ani si peste estimarile initiale de 1,5%, informeaza NewsIn. Dand crezare optimismului afisat de ministrul german, OCDE (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare) si-a revizuit estimarile, apreciind o crestere de 2,2%, fata de cea anuntata de 1,8%. De asemenea, o sursa din cadrul FMI a declarat ca institutia ar putea ridica estimarile pentru 2006 si 2007 la 2% si respectiv 1,3%.

Steinbrueck a spus ca aceasta crestere peste previziuni va ajuta la reducerea deficitului bugetar pana la 2,8% din PIB.

Datorita cresterii economice, veniturile bugetului ar putea creste cu 3,5 milioane euro. Purtatoarea de cuvant a comisarului pentru afaceri economice si politica monetara Joaquin Almunia a apreciat declaratiile lui Steinbrueck si a indemnat Germania sa se straduiasca sa-si puna ordine in finantele publice. "Eforturile nu trebuie sa se opreasca la 3% din PIB", a adaugat oficialul UE.

Economistii prevad o diminuare a cresterii economice a Germaniei daca guvernul va aproba majorarea TVA de la 16% la 19% in 2007. Masura vizeaza tocmai reducerea deficitului bugetar ceruta de UE.

Steinbrueck intentioneaza sa mareasca baza impozabila pentru companii, prin includerea platilor din dobanzi, astfel incat sa poata reduce impozitul pe profit de la 39% la 30%. Ministrul german a fost criticat de partidul social democrat aflat in coalitia de la guvernare pentru aceste masuri. Steinbrueck crede insa ca se va ajunge la un acord in curand.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri